Én elolvastam a Wikimedia belinkelt angol nyelvű írását jónéhány hozzászólással (ezek közül főleg a 18. és a 19. igen találó) és meglátogattam a galéria honlapját is.
1) A galéria weboldaláról low-res képek tölthetők le ingyen max. 500x500-as felbontásban. Ezt én még közepes felbontásnak sem nevezném. A valóban nagy felbontású képek (a Wikimedián kb. 2000x3000 pixel) nem érhetők el a honlapról. Ezeket a Wikimedia szerint egy "special tool" segítségével töltötték le.
2) A képek nyomtatásban (könyvek, magazinok) történő megjelenéséből finanszírozták, ez a magyar nyelvű cikkben is benne van.
3) A netről valő letöltés lehetősége ezt a bevételt nem fogja csökkenteni.
A galéria nyilván azért kapálózik, mert a nagyfelbontású képeket vagy egyáltalán nem akarja letölthetővé tenni (hadd vásárolja a nép a nyomtatott reprodukciókat jó drágán), vagy csak pénzért, szintén jó drágán. Vagyis az a bajuk, hogy ha a Wikimedia ingyen letölthetővé teszi a nagyfelbontású képeket, akkor nem lehet ezek pénzért kínált letöltésével tovább növelni a bevételt, amelyet további pénzszerzési lehetőségekre (újabb digitalizálások) költenének.
Vicces a hi-res képekre alkalmazott copyright annak tükrében, hogy egy festményről készült fénykép nem minősíthető műalkotásnak, nem ad új értéket az eredetihez.