• B0nFire
    #17
    Látom, már megint beindult a "lopás-e vagy sem?" gondolatmenet. Én megpróbálom máshonnan megközelíteni a dolgot.

    Van egy film, ami nekem kell; birtokolni szeretném, hogy akkor és annyiszor nézzem meg, amikor és ahányszor nekem tetszik. Több módja is van, hogy hozzá jussak.

    1. Megveszem méregdrágán DVD-n. Aztán nézem pc-n ha már az asztali DVD lejátszóm beszart. Ha nincs szerencsém DRM-mel van védve, és nem tudom a pc-n lejátszani. Így muszáj innen-onnan összewarezolt programokkal berippelnem, ha nézni szeretném. Ez nonszensz.

    2. Letöltöm az Internetről. A Magyarországon jelenleg hatályos törvények szerint a magáncélú másolás megengedett. A torrentbe azért tudnak belekötni, mert letöltés közben egyúttal fel is töltünk, így megszegjük a nyilvánosság felé közvetítés kizárólagos szerzői jogát, amire a szerzőtől nem kaptunk felhatalmazást. DE!!! Mi van akkor, ha nem torrenten keresztül, hanem FTP-ről töltöm le a filmet? Rapidshare, megaupload, data.hu stb. Ebben az esetben nincs feltöltés, tehát nem szegek törvényt. Azonban van egy olyan kitétel, hogy már eleve illegális forrásból másolni is törvénybeütköző, tehát az FTP is illegális, mert aki feltöltötte, annak nem volt rá engedélye. Gyakorlatilag viszont nehéz bizonyítani a letöltő rosszhiszeműségét, hiszen nekem, mezei felhasználónak honnan kellene azt tudnom, hogy XY feltöltőnek volt-e engedélye a szerzőtől vagy sem. Ez pont olyan, mint ha a kocsmában te fizetnél azért büntetést, mert a kocsmáros hamisítja a piát, és te abból fogyasztasz. Holott neked nincs az orrodra kötve, hogy a pia zárjegy nélküli. Remélem érthető a párhuzam.

    3. Streamet rögzítek valamilyen alkalmas készülékkel. Lehet az DVD-recorder, vagy merevlemezes multimédia recorder. Veszek egy TV-tuner kártyát, ami legális, és felveszem vele a sugárzott tévéműsort, rádióműsort stb. Ebben az esetben is ugyanahhoz a filmhez jutok, és a végeredmény szempontjából mellékes, hogy ott van rajta néhány logo. Attól már elértem a célom, amit fent leírtam: hogy birtokoljam a művel, hogy akkor és annyiszor nézzem meg, amikor és ahányszor nekem tetszik.

    Konklúzió: Mi a különbség, ha letöltök egy filmet, illetve streamet rögzítek? Technikailag gyakorlatilag semmi. Ha a tévéből veszem fel, már nem fogok mozijegyre költeni, és ha az internetről töltöm le, akkor sem fogok mozijegyre költeni, mert már birtokolom a filmet. Ezért hamis az az érvelés, hogy "ha nem töltötte volna le, akkor megvette volna", mert más módja is van, hogy [i]legálisan és ingyen[/b] beszerezze az ember a hőn áhított művet.