VLAN alapú WLAN
  • Dj Faustus #16
    " Ezt a Radius-os megoldást már körbejártam, de ha nem mondok ezzel nagy hülyeséget, akkor ezt nem inkább ilyen vállalati hálózatok esetén szokták alkalmazni? (azaz épületen belül). Ha mégis hülyeség, bocs. "
    Sok mindenre alkalmazható, az ADSL szolgáltatás (és sok WISP) is ezt használja.

    "A MAC címmel kapcsolatban: az oké, hogy a hálózathoz való csatlakozás során meg fogjuk tudni a gép MAC címét (hát ezek után már - legalább is ahogy olvastam - a jelerősségét is), és ezek után be lehet őt sorolni a neki megfelelő VLAN-ba, de ha jol sejtem, ezt már "kézzel" kell megcsinálni. "
    Internet-szolgáltatás esetén úgyis érdemes az előfizetői végpontokat nyilvántartani. Ráadásul ha fix telepítésű Mesh-hálózatról van szó, és DHCP-s csatlakozásról, akkor meg pláne.

    A jelerősség meg folyamatosan (környezeti hatásoktól függően) változik, úgyhogy az egyrészt természetes módon korlátozza az elérhető adatátviteli sebességet (kisebb jel-zaj viszony, lassabb net), másrészt a jelerősségtől függően pakolgatni a klienst VLANok között eléggé elvetemült ötlet.

    "Jelszó alapú VLAN hozzáférésről már olvastam, de azért az mégse járható út, hogy vki csatlakozni szeretne, betelefonál a rendszergazdának, az vmilyen úton-módon meghatározza, h oké Te ebbe vagy jogosult belépni, és megmondja az ahhoz tartozó jelszót. "
    Internet-szolgáltatásnál általában kétféle azonosítás létezik:
    1. MAC cím alapján DHCP-n keresztül kap az ügyfél az IP-címet (kábeltv-s szolgáltatók).
    2. Felhasználónév+jelszó alapján való azonosítás (ADSL).

    "A környezet: vezeték nélküli Mesh hálózat, mellyel pl internetet szeretnénk biztosítani egy viszonylag nagy területet lefedve (szóval kinti környezetre kell gondolni, nem épületen belüli)"
    Ha ez a helyzet, akkor fel kell venni egy (vezetéknélküli) telekommunikációban jártas informatikust, vagy a jelenlegit elküldeni specifikus továbbképzésre (a Cisco-nak is van ilyesmije, a nagyobb vezetéknélküli eszközgyártóknak is). Vagy megbízni egy ilyenben jártas céget, vagy megvenni egy teljes rendszert (amiben van a hálózat menedzselésére, autentikációra, számlázásra alkalmas applikáció).