VLAN alapú WLAN
  • madik
    Szia!

Örülök, hogy már egy kicsit tisztul a kép
    A kíváncsiságotok meg egyáltalán nem indiszkrét, csak tudod nekem ez a munkám része, amolyan tanulmányfélét kell a témával kapcsolatban írjak, remélem megbocsátotok, ha konkrétumokat nem mondok (tudod titoktartás stb..).
    Hogy még tovább tisztuljon a kép, ahhoz kell egy kis facsarás (ami voszont lehet nem tisztulást hoz ). A környezet: vezeték nélküli Mesh hálózat, mellyel pl internetet szeretnénk biztosítani egy viszonylag nagy területet lefedve (szóval kinti környezetre kell gondolni, nem épületen belüli). Ezt a Radius-os megoldást már körbejártam, de ha nem mondok ezzel nagy hülyeséget, akkor ezt nem inkább ilyen vállalati hálózatok esetén szokták alkalmazni? (azaz épületen belül). Ha mégis hülyeség, bocs.
    A MAC címmel kapcsolatban: az oké, hogy a hálózathoz való csatlakozás során meg fogjuk tudni a gép MAC címét (hát ezek után már - legalább is ahogy olvastam - a jelerősségét is), és ezek után be lehet őt sorolni a neki megfelelő VLAN-ba, de ha jol sejtem, ezt már "kézzel" kell megcsinálni.
    De én vmi olyasmi dologra gondolok, hogy az autentikáció során a vett jel erőssége alapján már a neki megfelelő VLAN-ba tudjon csak csatlakozni. Jelszó alapú VLAN hozzáférésről már olvastam, de azért az mégse járható út, hogy vki csatlakozni szeretne, betelefonál a rendszergazdának, az vmilyen úton-módon meghatározza, h oké Te ebbe vagy jogosult belépni, és megmondja az ahhoz tartozó jelszót. Remélem már érthetőbb a probléma leírása...