VLAN alapú WLAN
-
madik #11 Hello!
Talán egy kicsit más szemszögből írom le a problémát (változott a helyzet). Adott egy WLAN hálózat, mondjuk két géppel, amik "közel" vannak egymáshoz. Osztott hálózat révén kettőjük között oszlik meg a sávszélesség. Tegyük fel, h egy 3. gép távolabbról akar bejelentkezni ebbe a hálózatba. A sikeres bejelentkezés eredménye, h a másik két gépnek is leesik a sávszélessége. Ekkor a WLAN routeren ki kellene alakítani két VLAN-t, VLAN1-be betenni az eddigi két gépet, VLAN2-be pedig az újat. VLAN1-et pedig ugy konfigurálni, hogy nagyobb prioritása legyen, mint VLAN2-nek.
Csak itt jön egy ujabb fordulat (amit nemrég tudtam meg). Ugye a VLAN tagságot lehet port alapján és MAC cím alapján is megadni. Viszont a port alapú nem jó, a távolról bejelentkező gép MAC címét pedig nem tudjuk. Tehát a gép jelerőssége alapján kellene besorolni illetve létrehozni a neki megfelelően konfigurált VLAN-t.
Egyébként ha bénaságokat irok, akkor az azért lehet, mert nem olyan rég kezdtem el foglalkozni a témával, de azért remélem érthetően írtam le a problémát.