• kvp
    #11
    "A napokban szenzációs hírként tálalta az index, hogy az űrállomást az évtized közepe felé felszámolják"

    Semmi gond, erre mondtak az oroszok azt, hogy akkor ok viszik tovabb, mert nekik kesobb kelleni fog mint hajogyar. Az orosz modulok egyebkent levalaszthatoak es onmagukban is mukodokepesek, tehat az allomas egy resze biztosan marad. Viszont meglepne, ha az europaiak meg a tobbi resztvevo allam nem kerne meg az oroszokat, hogy tartsak meg az o moduljaikat is. A legrosszabb ami tortenhet, hogy a nasa visszakeri a sajat reszeit, de valoszinuleg csak a szenatust akarjak valamennyire megilyeszteni. Ez egy nemzetkozi allomas, amig egy resztvevo fel is hasznalja es fizeti a koltsegeket addig ott fog maradni. (arrol nem beszelve, hogy a hajtomuvek az egyik orosz modulban vannak)

    A Hold koruli palyarol annyit, hogy az orosz TKS urhajok kepesek elmenni a Holdig. Az ISS orosz moduljai jelenleg ket TSK-bol vannak atalakitva (FGB neven), tehat elvileg semmi akadalya annak, hogy egy harmadikkal atvontassak az egeszet ahova akarjak. Persze nem eri meg, mert ahhoz, hogy a Hold koruli bazist hasznalni lehessen kell egy nagyobb Fold koruli bazis is, ahol a Holdra meno hajokat osszerakjak es feltankoljak. Az oroszok szerint az ISS erre pont jo lenne, ha mar nem kell a tobbieknek.

    ps: A nasa-tol azert mar nemi esz elvarhato lenne. Tudjak, hogy hullik a hab, de kockaztatnak. Eredetileg a tartaly festesenek kellett volna egyben tartania a szigetelest, de mivel az az elso repulesen is hullott (lasd jegyzokonyvek), ezert elhagytak. Pedig feher tartallyal szerintem jobban nezett ki az ursiklo. Az oroszok ezt ugy oldottak meg, hogy a szigeteles az energia-n a burkolat ala kerult (mivel teljes erteku raketa volt), ami miatt viszont tobb retegu es ez altal nehezebb lett az egesz. Cserebe a valamiert nagyobb teljesitmenyu raketaert viszont megszabadultak az ehhez hasonlo problemaktol. A legegyszerubb megoldas az amerikaiak szamara egyebkent az lett volna, hogy csokkentik a hasznos terhet es a siklo kap egy vedopaplant az aljara, amit az urbe erve eldobnak.