Baranta - tradicionális magyar harcművészet
  • Zerénd
    #112
    Hát a baranta elnevezés, mint harművészet nevetségesnek tartom. Korábban írták, hogy baranta elnevezés főleg az ország déli és nyugati részén maradt inkább fent. Szüleim révén elég sokat vagyok Göcsejben, munkám révén meg délen, de baranta szót csak mostanában hallottam. Szerintem csak Vukics adta az elnevezést valamilyen okból. Ettől függetlenül lehetett baranta. De nem is ez a lényeg.
    Régen a fiu gyermek okítása abból állt, hogy megtanították harcolni. Kiképzést nagyon korán kezdték náluk. Tudod! A vitézlő oskola! Aztán lettek az apródok, akik megint csak harcot tanultak szinte csak, míg ők is elég erősek nem lettek egy csatához. De mindenféle rangú ember tanult kisgyerek korától valami hasznos szerszámmal ölni. Mikor a jobbágyokoknak és parasztoknak megtiltották a fegyver viselést, akkor is a sima kétkezű munkaeszközötöket fogták be, mint fegyver. Pl karikás ostor, fokos stb. stb. Vagy egyszerüen a pusztakezes küzdelem. Régen, és ma sem abból áll egy utvai pusztakezes küzdelem, hogy szabályos, bármilyen küzdő stilus technikával szétverik egymást. Ha megnézel egy "tradicionális" küzdő stilus technikáit, pl kyo különféle katáit, és megnézed a kumitét, köszönő viszonyban sincs egymással. Katának is megvan a lényege, de nem azzal fogod legyőzni a cigányhordát. Szóval ha a régi hadi okításokat nézzük, és egyesével összeadjuk mit is tanultak egykor a kisgyerekek, akkor a vitézlő oskola akár lehetett baranta elnevezésű is. Nem tudom na!
    A lényege a barantának, amit már számtalanszor leírtak már itt, a mozgás, a testedzés és igen is a hagyományörés! Nem arra készít fel, hogy ha megtámad egy cigányhorda, gyorsan előránts egy lovat és hátrafelé lenyilazd őket, vagy egy szablyával leszúrd.
    Ha már néptánc. Na annak is van egy bizonyos harci jellege. Csak gondolj a toborzóra, botos vagy fokos táncra. De tovább is megyek! Több mai versenysport mind a harci gyakorlás közben született, pedig lényegében már nincs semmi köze a harchoz. Mert ott is más a mozgás és a sportolás mivelése a lényeg. Egy gerely hajító sem fog előkapni egy pl. dárdát. Egy birkozó sem fog sokáig talpon maradni ha nem tudja elkapni a rá támadó tetvescigányt.
    Szóval a barantát az én megítélésem szerint, nem szabad egy kalapalá venni a távolkeleti különféle harcművészeti ágakkal.