• nkmedve
    #20
    "Nekem az a tapasztalatom, hogy egy 5MP-es gep kepet, 3MP-se kicsinyitve sokkal szebb, mint egy 3MP-es geppe. Es ugyanez igaz a 8MP-es kepeimre. Tehat a 8MP-es kepeim lekicsinyitve 5MP-se es osszehasonlitva az 5MP-es Canon PS G5 kepeivel, alapvetoen szebbek. (nincsen meg az az elmosottsag, digitalis szenzor hatasa, kepzaj). HA nem egnek ki a kepek (kiegett keppel nincs mit tenni, azt akarhova kicsinyitheti az ember ....)"

    Lehet, hogy igazad van. Ha csökkented a képet akkor csökken a bayer szűrő negativ hatása és az optikai hibák is.
    Az a baj, hogy a mostani gépeknél már annyi pixelt zsúfolnak rá a kicsi szenzorokra, hogy már alap-érzékenységen is nagyon zajosak a képek, mint a cikkben levő gépnél is. És a nagy felbontással a dinamikatartomány is egyre csökken, kiégnek a képek. Az A720 vagy SX100 még elfogadható ilyen téren, alapérzékenységen legalább, ha feljebb bajok is vannak. Mindent egybevéve én szivesebben rátenném a kezem arra a G5re mint egy 12MPixeles G9 vagy 15MPixeles G10re, mert sokkal jobb képe van. 5Mpixel pedig bőven elég lenne nekem mindenféle további kicsinyités/tömörités nélkül.

    A ceruza-akku nálam is alapelvárás, rovid ideig volt lithiumos panasonicom, az még viszonylag sokáig birta a mostaniakhoz képest de úgy is megszivtam párszor vele. A720-al nem volt ilyen gond, ha egy rend akku lemerült akkor raktam be a másikat. Most vagyok úgy, hogy 1 év 3 hónap után kedenek tönkremenni az akkuk, de szerencsére a három rend NiMH-t lényegesen olcsobb lecserélni mint egy uj li-iont venni.

    Nekem a következő gép dslr lesz, amikor pedig hordozható masina kell, akkor jó lesz a mostani is. Persze ha addig kibirja.