• gosub
    #19
    Történetesen hangszerkészítő vagyok. A hangszerkészítéshez nem szükséges hangszeres tudás. A zenészeknek pedig nem szükséges ismerniük a hangszerük működését.
    Az ilyen egyszerű ajaksípos hangszerek mint a fuvola, vagy furulya viszont pont az a kategória aminél a zenészek igen körültekintően ismerik a hangszerüket mert közvetlenül ők működtetik. Ránézésre vágják, hogy szoprán, alt, tenor, basszus vagy éppen pikoló az.
    A zongorának egyetlen húrfeszítő kulcsa sincsen, hanem hangolószögei, amiket hangolókulcs segítségével hangolunk. Történetesen tudom, hogy a zongorának ~220-~240db húrja van, persze vannak kivételek...s értelem szerint ennyi hangolószöge, amik kb. 15-20 tonna húzóerőt tartanak meg, amit egyszerűen ki lehet számolni. Az üstdob feszítettségét csakugyan nem ismerem.
    Amúgy nekem is a zárójeles mondatod volt amin fennakadtam. Ha egy hangszer egyszerű attól még nem könnyű mások által is élvezhetően játszani rajta és nagy szakmai tudás lehet mögötte. A vonós hangszerek is rendkívül egyszerűek, mégis mesteri szinten kell érteni még az egyszerűnek látszó javításokhoz is, pláne a rajta való játékhoz.
    Visszatérve a képen látható fuvolához, látszik rajta a gondos megmunkálás, tapasztalat és gyakorlat, valszeg nem először csinált ilyet az illető. És manapság is készítenek ilyet az atom és bítkorszakban. Lehet, hogy 200.000 éve is volt már ilyen.