• Turdus
    #111
    Kezdem én is unni. Semmi teteje, ugyanis háromféle ember vitatkozik:
    1) aki csak windowst látott, fingja sincs másról, és olyan dolgokat hoz fel, ami messze nem igaz (ami persze nem is csoda, hisz nem tudja, miről beszél, honnan is tudná?)
    2) aki élből fúj a windowsra, és csak hajtogatja, hogy a linux a jó, pedig nem is ért hozzá, csak feltette a kattintós installerrel
    3) az a kevés ember, aki pedig mindkettőt rendszergazda szinten ismeri (neadj isten több rendszert is), azoknak az észérvei meg egyik fülön be, másikon ki.

    Szóval ez így elég felejtős. Kívánom, hogy a válság hatására csődöljön be az M$, aztán kerüljenek az utcára a kattintómérnökök, a linux fanok szervereit meg törjék fel minnél többször! Talán utánna tényleg olyanokat vesznek fel rendszergazdának, akik értenek is ahhoz, amit csinálnak...

    Hogy ki melyik kategóriába tartozik, azt döntse el maga asszerint, hogy mennyi kérdésre tud válaszolni (direkt oprendszer függetlenek a kérdések):
    1) mire való a shell/cmd?
    2) mi a folyamata a bootstrapnek a rendszerén (mikor mi indul el, és mi indítja?)
    3) hogy kell szabályozni (indítani, leállítani, több instance-t forkolni) a szolgáltatásokat a rendszerén?
    4) miért lehet internetezni az összes rendszerről?
    5) milyen portok vannak nyilva a gépemen, és melyiket mi szolgálja ki, és mi történik, ha letiltom?
    6) mi a különbség a kernelspace és a userspace között?
    7) milyen előnyei/hátrányai vannak annak, ha a GUI kernelspace ill. userspace?
    8) milyen ABI-t használ a rendszerem, és az mivel kompatíbilis?
    9) mi a különbség a syscall API-k és a library API-k között? A rendszeremen mely fileok szolgáltatják ezeket, és hogy adhatom meg, melyik program mit érjen el?

    Így gyorsba'. Ne nekem válaszoljatok, hanem magatoknak. Biztos vagyok benne, hogy a legbőszebb flamerek 3-4 kérdésnél nem tudnak többre válaszolni.