• kvp
    #18
    "egy állami hivatal megfelelő kapcsolatokkal hozzáférhet olyan technológiákhoz (pl hadi kutatásokból), amiknek egy magán cég esetleg a létezéséről sem tud"

    A scaled composites gyart jopar dolgot a nasa szamara, igy inkabb ok fernek hozza olyan technologiakhoz ami a nasa-t nem erdekli. Egyebkent eleg nagy visszalepes volt a 3 hajtomu fejeszto mernokuk elvesztese, igy ertheto, hogy tobb ev kellett a project ujrainditasahoz. A nasa-nal annyival jobb a helyzet, hogy mindenbol (igy mernokbol es tudosbol) is van tartalek.

    "de az állami űrhivatalok kutatási célokat néznek, nem azt, hogy turistákat szállítsanak gazdaságosan"

    A nasa most inditotta el a cots programot (en inkabb cost cuts-nak hivnam), aminek a lenyege az, hogy olcson akarnak szallitokapacitast venni magancegektol, mert egy ideig ugy nez ki, hogy nem lesz sajat urhajojuk. Kutatasban pedig valamiert a jet propulsion laboratory jar az elen, ami a nasa leginkabb kereskedelmi felhaszanalas fele orientalt reszlege. (ott foleg mernokok vannak es nem tudosok, tehat inkabb megoldjak a problemakat, minthogy tudomanyos dolgozatokat irjanak beloluk)