• kvp
    #23
    "Haha, ez legalább akkora szenzáció, mint amikor még a postán található, tárcsa v. számbillentyű nélküli telefonnal telefonálgattam (a megszakító pöcökkel lehetett a számokat bevinni)"

    A wargames cimu filmben volt ra ismert pelda, a legtobben ott lattak (1983-ban). Egyebkent meg lehet, de nem erdemes a kapcsoloval szorakozni, hanem kell egy dtmf dialer (kis doboz, rajta egy numerikus billentyuzet es gomb megnyomasra kello frekvenciakon csipog). Ilyet anno azert gyartottak, hogy az utcai meg tarcsas keszulekekrol is el lehessen erni a vallalati menurendszereket. A szerviz frekvenciakkal kiegeszitett phreaker-eknek keszult 16 gombos valatozatot (0-9,*,#,A,B,C,D) blue-box neven ismertek, es az egyetem alatt az apple ket alapitoja is keszitett ilyeneket.

    A tus nyomtatokhoz pedig ugyanaz a szoftver kell ami az irogepekben volt hasznalatos. Nem a szavakat kell felismerni, hanem az egyes leutesi mintakat. Igy a 9 leutott turol kapunk infot. (legrosszabb esetben pl. hany tu utott egyszerre, jobb esetben azt, hogy az 512 kombinaciobol melyik minta ment ki) Ez utan egy statisztikai modszerrel (magyar fejlesztes, a recognita hasznalta eloszor kereskedelmi cellal) fel lehet ismerni, hogy az osszegek milyen beture passzolnak. Majd opcionalisan egy szotar segitsegevel ki lehet valasztani az adott betukhoz kotheto legvaloszinubb helyes szot. Szamsorok eseten csak a betuk felismerese haszanalhato, viszont csak 10 szamjegy van, amiket sokkal konnyebb megkulonboztetni a hangjuk alapjan. Szamlak eseten az alapminta mindig azonos, tehat valtozo reszeken a szamok (szamlaszam), a nevek (tulajdonos neve) es a datumok (aktualis datum) vannak. Ez utobbi -mivel ismert- hasznalhato kalibraciora is. Egyebkent eddig is szinte mindenki akit erintett ismerte a trukkot... Viszont most ezzel megprobalhatjak rabirni az embereket arra, hogy csereljek le a regi tus nyomtatojukat egy internetre kotott 'biztonsagos' lezerre vagy titntasugarasra.