derwer#13
Először is: elismerésem, hogy Te idáig jutottál ez egy másik szint...
De nem tudok teljesen egyetérteni...
"eleg ha betanitott munkaskent kepes kodot osszekattogtatni"
Nem vagyok programozó alkat, de nekem is meg kell(ett) tanulnom programozni egy bizonyos szinten, de sosem éreztem úgy, hogy Én rosszabb lennék amiatt, mert Visual Studioban csak "felegerészek" pár gombot, listboxot, stb-t. Vagy hogy a menüben csak kiválasztom a click vagy mousemove eseményt és aztán automatikusan létrejön egy kis programkód ahova megírhatom az esemény kezelést, vagy épp felkínálja az intellisence az 5 lerakott gomb nevét...
Hogy miért? Mert az agymunka, hogy mikor mit és hogyan csináljon a program azt továbbra is a programozó írja meg, a fejlesztő környezet, csak favágást vállalja magára.(persze az okos, jó program kódhoz meg kell a rutin, amihez hozzá tartoznak alap, programozási tételek is)
"A jó programozó az papíron is tud progit írni, ráadásul olyat, amit ha az illető tanár bepötyög, egyből működik is."
Ez jól hangzik, akárcsak a szocializmus "mindenki mindenkiért" elmélete, csak a gyakorlatban nem működik. Emberek vagyunk, és mint olyanok hibáznak. A programok (és fejlesztőkörnyezetek) pedig azért vannak, hogy segítsék az ember munkáját. ;)
Összességében úgy látom, hogy két külön szintre gondoltunk, mikor programozásról nyilatkoztunk.
Írásod alapján Te a gép közeli nyelvekkel foglalkozol, ahol egy hiba akár fizikai kár is lehet, de minimum nehezebb a detektálása, javítása.
Én pedig egyértelműen a magasabb absztrakciós szintű nyelveke gondoltam. Ezek futásidejüket tekinte sokkal kevésbé hatékonyak, de a komplexitásuk is több nagyságrenddel nagyobb.