• KillerBee
    #102
    "a semmiből nem fogsz egy olyan céget lenyomni aki 100 éve ezzel foglalkozik."

    Bár nem nekem írtad, azért megemlítem, hogy senki nem lenyomni akarja az illető céget. Csak megcsinálni ugyanazt a kitermelést, akár jóval drágábban is, mert még úgy is megérné az országnak.

    Valóban, természeti kincseknél koncessziós szerződést szokás kötni. De a lényeget tekintve eladásról van szó, nem pedig arról, hogy a magyar állam megfizeti a kitermelésre fordított összegeket, a cég pedig átadja a gázt a magyar államnak. Mivel e szerződés részleteit nem ismerjük, csak találgathatjuk, mennyi időre szól és milyen feltételekkel lehet pl. elállni tőle. Azért sejtem, hogy nem lenne olcsó mulatság, nem csak a cég által fúrásokra költött pénzt kellene visszafizetni.

    A kettőnk vitája röviden abban foglalható össze, hogy szerinted a gázmező (vagy mezők, ha valóban van több is) gázkincsének kitermelési költség nélküli értékének 80%-áért sem lehetséges vagy érdemes a magyar állam számára megszerezni vagy kidolgozni a kitermelési technológiát. Pedig a 80% akkor is hatalmas pénz, ha a gáz 600 milliárd eurós becsült értéke erős túlzás.

    Szerintem meg a szóban forgó és bizonyára hatalmas összegből lehetséges és érdemes lenne, és további komoly műszaki és gazdasági előnyökkel is járna. Idő meg lenne a fejlesztésre, addig is csak nő a gáz értéke, hiszen nem csak fűtésre használható.

    Innen nem tudunk tovább lépni és ez amúgy is csak mellékszál, nem ez az eredeti téma.