Asztrálprojekció
-
azt, hogy éppen most fórumozni támad kedvem, vagy hogy nézel egy jó filmet ami tetszik, esetleg szerelmes leszel (tehát minden olyan dolgot, amihez tudat kell) pontosan milyen biológiai szükséglet igényli? Szerintem semmilyen, ergo funkcionálisan nincs is értelmük, hiszen nem szolgálják sem az egyén túlélését, sem a faj fenntartását. Valami bennünk mégis van, aminek tetszenek ezek a dolgok.
Oké hogy nagyjából leírható az agytevékenység folyamata, de mi végre fejlődött ki ez a rendszer, amit mostanában már kezdünk megérteni? Annyit tudunk, hogy mely területek mutatnak aktivitást bizonyos ingerek esetében. De ha csak egy mechanikus kérdés-válasz gép lenne az ember, akkor nyilvánvaló sémája és fizikai helye lenne minden gondolatnak, érzelemnek. Holott ez biztosan nem így van, legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint.
Az állítólagos lélek csak egy megnevezés ugyanarra a tudatra, ami "én" vagyok. Az 'én' nem egy biokémiai reakció, az agyban lezajló folyamatok csak annak a jelei, hogy létezik a tudat.
Van egy zen tanítás, a holdra mutató ujj esete. Kicsit hasonlít a magyar "nem látja a fától az erdőt" mondásra, de szerintem képletesebb, csak angolul találtam meg a lényeget: "the finger can point to the moon's location. However, the finger is not the moon. To look at the moon, it is necessary to gaze beyond the finger, right?"
tehát valamire utaló jeleket ne keverjük össze magával a mutatott dologgal, azokon túl is kell néznünk.