• BlackRose
    #11
    Érdekes, hogy az olyanok mint te akik bemagolták az anyagot és semmit gondolkodást nem szántak rá a Keynes-Marx féle ANTI-gazdaságtan órákon azt gondoljátok, hogy valaki van annyira hatalmas, hogy a piaci árakat meghatározza (állam esetleg de ez is csak látszat mert ez esetben is a kinálat/kereslet az ami változik csak egy előre erőszakolt ár alapján).

    A kereslet és a kinálat az amit változtathatunk, az piaci árak viszont ennek a fügvényében változnak. Elméletileg ha csak 1 cég takarja be a piacot akkor visszafoghatja a kínálatot és ezzel növekedni fognak az árak (tehát gyakorlatilag az árakat megemeli), de ez egyenesen ütközik azzal a tényel, hogy a termelés csak meghatározott mennyiségek mellett gazdaságos és általában a haszon annál nagyobb minnél több a termelés vagyis ha visszatartja kapacitásainak egy részét gyorsabban növekszenek neki a termelési költségek mint amennyire növekedne a haszon a magasabb árak miatt.

    Az egyetlen forgatókönyv amely szerint ha az Intel maga maradna a piacon az árak növekednének az ha az Intel képtelen lenne fedni az AMD által birtokolt 20% piacot, ami nem igen valószínű, bár nem hoszabb távon.