TeDDyRuSh#30
Shadow légy szíves ne tégy úgy, mintha valami kulturális börtönbe éltünk volna eddig. A lemezeket a boltokban eddig is meg lehetett hallgatni vásárlás előtt. A Youtubon meg tudod nézni a klippel együtt a zene vásárlása előtt. A legális mp3-at áruló oldalak vásárlás előtt akár az egész számba vagy albumba engednek belehallgatást, jó minőségben. Szó sincs szerintem a "kiváltságosok" hobbijáról, csak a kényelem elvesztésétől, mert én is lehet valamit hamarabb töltök le mint belehallgatok, mert úgy is "ingyé" van. A kapcsolódó jogdíjról meg annyit, hogy bár letölteni jogod van magánhasználatra, de nehezen hihető, hogy nem szídelsz, mert ez a rendszer (fájlcserélés) halála.
Félre ne értsétek, nem védem a kiadókat, pénzük lesz így is, de mégis érint egy olyan komoly réteget, akik nem járnak koncertekre és egyéb pénzkereseti lehetőséggel sem tudnak élni, mert pl. stúdió zenészek. Jó példa a Deep Forest. Ők nem igazán járnak koncertezni. Magából a stílusból adódóan nehezebb összehozni egy sokszereplős, sokhangszeres, hiteles koncertet. Járják a világot és "feltuningolt" népi motívumokat használnak a dalaikban, elég nagy sikerrel.
Értéket teremtenek, de a fő bevételük a lemez.
A változás a küszöbön, a módszer a kérdéses csak. Lesz egy általános jogdíj a netre, vagy torrentre, vagy akármire, vagy a végtelenségig fog tartani a harc, míg minden egyes mp3 után be nem szedik a jogdíjat? Nem lehet tudni, próbálkoznak sok mindennel, egyenlőre. Ez egy új jelenség, csak sok mindenki máshogy értelmezi szerintem:
Kiadó1 - bazzeg meglopnak!
Kiadó2 - új lehetőség, átrendezzük kicsit a dolgokat, hogy a pénzüknél maradjunk
Szolgáltató - fasza, bővítjük a sávszélt amiért több pénzt kérhetünk
Tracker - Sanyi f@com, csináljunk egy free trackert, majd ha nagyok leszünk eladjuk a reklámhelyeket jópézé
User1 - töltök ameddig tok, ha bekeményítenek úgy is lesz megoldás
User2 - mit pofáznak a jogvédők, szabadságot a kultúrának!
Az infrastruktúra megvan, csak aki adja a csokit a tortába, annak fáj, hogy a fél város születésnapos és könyökig mászik a piskótába, míg a tortafalók azt vallják, hogy a tortaosztogatás lehet a jövő cukrászainak a védjede.