• tviktor
    #8
    Egy pár apróságot azért nagyon halkan megjegyeznék a témához kapcsolódóan.

    Az nagyon szép kezdeményezés, hogy a felhasználók számára szabadon (ingyen) hozzáférhetővé tegyenek információkat a publikálók.

    Amit a cikkben elfelejtettek megemlíteni, hogy ez az Open Access mozgalom támogatóinak első lépése lenne, azaz első körben szabadon, ingyen publikálhat a lelkes kutató és megpróbálnak tudományos értékkel bíró elektronikus kiadványokat, adatbázisokat létrehozni.

    A következő lépés lesz az, hogy amint értéke van az elektronikus folyóiratnak, elképzelésük szerint presztízs értéke lesz annak, hogy az adott kutató ott megjelenhessen, éppen ezért díjat terveznek kérni a publikálóktól.

    Mindemellett létezik hazánkban egy nemrég elfogadott kormányrendelet, amely szerint Open Access formátumban közzé kell tenni az összes doktori disszertációt.

    Természetesen erről az utóbbi években különböző konferenciákon láttak napvilágot előadások az Open Access finanszírozásával kapcsolatban.
    (Google kulcsszavak: "Open Access finanszírozása")

    Szóval véleményem szerint, amint az Open Access elérésű publikációkat közzétevő szervezetek bevezetik a Szerző fizet modellt, onnantól villánygyorsan sorvad el az egész hülyeség.