• halgatyó
    A 123-at elolvastam, világos. Nem tudtam hozzátenni semmi érdemlegest, ezért nem válaszoltam rá. Egy csomó konkrét infó sajnos nem áll rendelkezésemre, persze feltételezett közelítő becsléseket lehet végezni.

Talán annyit, hogy számolgattam a földkérgen keresztüláramló hőteljesítményt, és eléggé kevés jött ki. Ha a bazalt hővezetési együtthatóját 1.5 W/m*fok -nak veszem (a fok is a nevezőben van) valamint 33 méterenként 1 fokos hőmérséklet emelkedést veszek alapul, akkor 1 négyzetméteren 50 mW (milliWatt) hőteljesítmény áramlik fel a Föld mélyéből.

(megj.: az 1.5 W/m*fok egy jobb üvegnek felel meg. Feltételeztem, hogy mélyebben a nagy nyomás összezárta a repedezett bazalt réseit, tehát egy folytonos anyaggal van dolgunk. Ha ezt nem tételezem fel, akkor a hővezetési együttható kisebb lesz)

Ez a számolt 50 mW azt jelenti, hogy négyzetkilométerenként 50 kW hőteljesítmény jön fel. (Magyarország teljes területén ez 4500--5000 MW HŐ-teljesítményt jelent, ami még nem elektromos áram...ennyit a geotermikus energiáról. Sajnos.)

Ha a Föld szilárd kérge csak 5 km vastag, és alatta mondjuk 1000 C-fok van, akkor 5 méterenként nő 1 fokot a hőmérséklet, és az előbb számított hőteljesítmény durván 300--350 mW/m2 lesz.

Korábban végeztem egy számolást, amit még nem írtam le sehol. (Most újraellenőriztem és jónak tűnik... csak annyiar jónak persze, mint a bemenő adatok)
    A bazaltban és gránitban lévő radioaktív anyagok (csak a U-238-al és a Th-232-vel számoltam, a K-40-nel és az U-235-tel nem) koncentrációja alapján a köbméterenkénti hőfejlődést kiszámolva (a leányelemek bomlását is beleszámolva) azt kaptam, hogy 30--40 km-nél nem lehetne vastagabb a szilárd földkéreg.

Lehetséges, hogy a tonnánkénti 10 gramm tórium és 4 gramm urán nem érvényes adat a mélyebb magmában, csak a fölső rétegében. Vagy a föld szilárd kérgének a hővezetési együtthatója nagyobb annál mint amit feltételeztem.