• physis
    #28
    Köszönöm a biztatást.

    Sajnos a klasszikus szibériai samanizmus legutolsó elszigetelt képviselőit még az 1950-es években tökretettük. Az utolsó autentikus nyomokat még az 1980-as években lehetett gyűjteni:

    Remélem, viszont a szentinel-szigetieket sikerül megőrizni intakt módon a tudományos kutatás számára. Frazer és Mauss mágia-tanulmányai után nem is olvastam átfogó néprajzi tanulmányt a mágikus gondolkodás kialakulásáról, márpedig az ő munkáik elég régiek, nem is tudom, hogy elavultak-e, vagy sem. Jó lenne az empirikus ellenőrizhetőség, a terepmunka érdekében minél több természeti népet intakt állapotban megőrizni.

    Sajnos a hadzákat is épp most tesszük tönkre, Afrika egyik utolsó vadász-gyűjtögető népét. Kb. úgy élnek, mint a busmanok, bár a rokonság nincs bizonyítva. Itt nézhető meg egy majdnem egyórás dokumentumfilm róluk németül:
    A hadzák: Kelet-Afrika utolsó zsákmányoló népe

    A vadász-gyűjtögető népek gazdasága, a mi szemszögünkből nézve, szélsőségesen ,,terület-zabáló'': egyetlen nagycsaládnyi ember eltartásához kisebb megyényi területre van szükség. (A horda ugyan egyszerre csak kisebb területet él fel, de ez hamar kimerül, és ekkor tovább kell vándorolniuk, ráadásul az évszakok szerint is változik a gyűjtögethető táplálékforrás eloszlása, szóval így jön ki összesen a megyényi terület, ezen belül nomadizálnak az év teljes cikusában.)

    Ezért aztán, a harmadik világ kormányai általában egyszerűen eladják a természeti népek területeit, hiszen ilyen mérvű látszólagos ,,pazarlást'' ezek a szegény országok nem engednek meg. A jogi hátteret nem ismerem, mennyire ,,jogszerű'' a dolog, gondolom nem az. Mindenesetre, járható út lenne, ha a tudományos közössség ,,lefizetné'', ,,megvesztegetné'' a szóban forgó kormányokat, ezáltal mintegy ,,megváltaná'' a természeti népek zavartalan nyugalmát. Szűk gazdasági szemmel nézve, a természeti népek békén hagyása ,,nagyon költséges'', de hát végtére is a Large Hadron Collider üzemeltetése is költséges, és mégiscsak rászánjuk a pénzt, mert tudományos haszon van belőle.

    Ha tudni akarjuk, hgyan alakul ki a mágikus gondokodás, és nemcsak a gyerekpszichológia korlátozott érvényű adataiból vont általánosításokra akarunk szorítkozni, hanem valódi esettanumányok alapján akarunk megalapozott elméleteket felállítani és tesztelni, akkor szerintem a természeti népekre igenis nagy szükségünk van, tehát intakt kell hagyni őket, ha ők maguk is úgy akarják.