ocsieu#4
Értem én! Kb ugyanez a szitu máshol is, de főleg EUban, ott is ausztriában, és németországban. Arra semmi szükség, hogy 2-3-4 szolgáltató is eljuttassa infrastruktúráját az előfizetőhöz, de arra sincs, hogy monopolhelyzetbe kerüljön egy (amúgy is relatve monopolhelyzetben levő) cég a többivel szemben. Erre szerintem az amcsi megoldás lenne a legmegfelelőbb... Egyszerűen a monopoltörvények, és a visszaélések elkerülése végett nem engedhető meg teljes egészében az, amit a TA kér... Mert ha megkapja amit kér, akkor minden, ami az ADSL nettel annó elkezdődött (és mára realizálódott), tovább folytatódna... Ezt pedig semmilyen körülmények között nem kellene, hogy megtörténjen, hisz óriási feszültségeket keltene, az előfizetők hosszútávon ezt nem díjaznák, sokan elvesztenék a bizalmukat... A kérdés szerintem az, hogy hajlandóak-e az előfizetők megfizetni a fejlesztések költségeit, vagy megfelelnek a jelenlegi megoldások... Épp ezért nem látom értelmét kapásból mindenhol fejleszteni, de nagyon elnyújtani sem érdemes... A piac, és az előfizetők ígyis, úgyis reagálni fognak. El kell kezdeni fejleszteni, a többi meg majd úgyis alakul... Ha a TA elkezdi, idővel a többi, kissebb szolgáltató is követni fogja, ez tuti! Ne akarjanak már olyanokat rákényszerítni optikai elérésre, akinek nincs rá szüksége, és ugyan próbálják már kielégíteni azok igényeit, akik hajlandóak többet fizetni, hogy optikai elérésük legyen. Ideig óráig lehet szabályozni, vagy akadályozni a dolgokat, de ezzel max egy kis időt, és persze sok pénzt nyerhet a TA. Idővel úgyis meg kell majd osztania az infrastruktúráját a kisebb szolgáltatókkal, pláne, ha nem csökkenti majd idejében a szolgáltatás árát. Többi szolgáltató valószínűleg pézhiány miatt nem fejleszt, vagy nem tervezi a fejlesztést. Az meg nem ugyanaz, mikor a pénz megvan rá, de nem fejlesztünk, hisz erre nincs különösebb indok... A TA saját, jól felfogott érdeke, hogy fejlesszen, beruházzon. Ez egyértelmű. Itthon ezt teszi a t-com is. Kapott-e, kap-e, fog-e kapni valamiféle kedvezményt, biztosítékot? Nemtom. Szabályozás ide, vagy oda, nem látom, hogy a kisebb hazai szolgáltatók olyan nagyon felzárkóztak volna, de ez csak az én véleményem.