• kvp
    "Sajna akkor se értem mi alapján keletkeznek a gondolatok. De most nem az emlékekről vagy képekből adódóakra gondolok, hanem a teljesen spontánra.
    'Mindennek' van egy kezdete és vége. Csak arra lettem volna kíváncsi mi indítja be ezeket a gondolatokat..."

A 'spontan' gondolatok kozott van tobb fele. Az egyszerubb amikor valakinek valamilyen szukseglete van, pl. megehezik. A masik fajta, felsobb szintu gondolat az agy altal felretett adatok es problemak listajarol jon amikor az agy eppen nincs leterhelve. Ilyenkor a felgyulemlett temak kozzul kivalaszt egyet es az bukkan fel mint spontan gondolat. Viszont ennek is van elozmenye, meg ha nem teljesen tudatos szinten is es nem kozvetlenul a gondolat felbukkanasa elott tortent. Elofordulhat, hogy egy-egy ilyen tema evekig van az ember agyaban feldolgozatlanul, mert nem jelentos vagy nem all eleg informacio vagy eroforras a feldolgozasara.

Peldaul en emlekszem, hogy a diplomamunkamban leirt neuralis modell alapotlete valamikor 8 eves koromban jutott eszembe, csak akkoriban meg nem tudtam pontosan megfogalmazni es megfelelo szamitogepek sem voltak meg amiken a kerdeses kepfeldolgozo neuralis algoritmust rendesen futtatni lehetett volna (bar az alap algoritmust leirtam basic nyelven). Aztan amikor diplomatema kellett valahogy eszembe juttott es kiderult, hogy a tema addigra mar egy aktiv kutatasi teruletet jelentett.
    (az eredeti gondolat kiskoromban onnan jott, hogy feltunt a ket szememen latott kep kozti diszparitas es ennek algoritmikus leirasanak lehetosege, egyebkent meg eppen akkor tanultam meg rendesen programozni es ezert keztem ilyenekkel foglalkozni)