• Shakata
    #379
    Egyszerűen annyira "elsöprőek" az érveid, hogy nem lehet mit mondani ellenük. Bár azt hiszem inkább azért, mert nem is érvek. Klisékből, toposzokból hozol elő egyet-egyet.
    Mondom: "bibliában is ott a pokol ahol a bűnösök töltik az idejüket. Ez számomra mindkettő ugyanaz csak más képi elemekkel operálnak."
    Hogy lehetne ugyanaz a kettő? a koránból vett idézetek arra buzdítják a híveket, hogy a nem hívőket nyugodtan lehet szivatni. a bibliában leírt pokol pedig egyáltalán nem egyenlő azzal, amit a középkori egyház freskóin láthatsz, meg amit Dante leírt a Commedia-ban. Egyfelől Isteni ítélet határozza meg, kinek a sorsa lesz a pokol, ha pedig van Isten, ki ellenkezhetne a döntésével?
    Másfelől Jézus maga mondja, hogy ítélhetne, de nem kell ítélnie, mert azok akik nem hisznek benne, már elítélték magukat. Itt jön össze a mindenkit szerető, de igazságosan ítélkező Isten képe. Senkit sem akar, hogy elvesszen, de ha valaki NEM AKARJA elfogadni a megváltást, a kegyelmet, senkire sem erőlteti. Aki Isten nélkül akar élni, megteheti. A pokol ilyen értelemben maga az Isten nélküli, halál utáni létállapot, amiből meglátásom szerint két dolog következik: Vagy a teljes megsemmisülés, hiszen ISten nélkül egyik teremtménye sem létezhet, mint ahogy levegő nélkül mi is megfulladunk (én erre hajazok, mert még mindig ez a legkegyelmesebb megoldás), a másik viszont, hogy tényleg örökre egyedül marad az illető, csak msotmrá nem tudja becsapni magát, hanem örökké azzal kell élnie, miről maradt le, mit nem tett meg az életében, és mit tett (sajnos rosszul). Így újfent érvényesül az Igazság, hiszen nem lehet, hogy egy sorozatgyilkos pedofil ugyanolyan büntetésben részesüljön, mint aki átlagember volt, csak nem akarta elfogadni a jézusi kegyelemet. Ilyen módon pedig mindenki MAGÁNAK teremti meg a saját poklát. Ha ezek után sem látod a különbséget (hinni nem kell, csak megérteni) akkor felesleges tovább beszélnünk.

    Az pedig, hogy kiket égettek meg a középkorban, jellemző esetben még köszönőviszonyban sem volt a hittel. Azokat nevezték eretneknek, akik a Vatikáni ÁLLAM, és a pápai hatalom ellen tettek bármit. (Németrómai császárok,, újító mozgalmak, szélsőégesek) A boszorkányégetés pedig felülről generált nőgyűlölet. Utólag könnyű okosnak lenni, csakhogy a kor átlagembere sem írni, sem olvasni nem tudott, tudományos ismeretei egy mai 4 éves gyerek szintjén (SEM) mozogtak többnyire, nem csoda hát, ha bevették, amit mondtak nekik.
    Umberto Eco: A rózsa neve c. regénye egész jó betekintést nyújt a témába. (Azonkívül hogy baromi jó krimi persze :)