• bvalek2
    #370
    Ahogy látom, a vita hívők és nem hívők között átalakult vitává ebben-hívők, és abban-hívők között... ez jó lecke azoknak, akik a mítoszaikat általános igazságnak hiszik. Nem mindenki szerint a láthatatlan rózsaszín egyszarvú teremtette a világot, vannak akik a nagy spagetti szörnyre esküsznek :)

    Ami számomra egyedülálló Jézus szavaiban, az a mitológiai kijelentések szinte teljes hiánya. A Korán sokkal többet foglalkozik a hetedik mennyország földrajzával, és a hívők rituális kötelességeivel, mint az emberek tanításával (van magyar Koránom otthon, tudom miről beszélek). A buddhista szövegek hasonlóak, egy könyvtárnyi anyag foglalkozik a reinkarnálódás szabályaival, melyik szinten milyen lelkek laknak, Buddha természetével, stb.

    Jézus mit mondott a túlvilágról? Szinte semmit, össze lehet foglalni három mondatban. Tanított nekünk egyetlen egy imát (a Miatyánkot), egyetlen szertartást, ami csak egy vacsora, és kész. A mondandója 99%-a arról szól, hogy ne bántsuk egymást. A mítoszok gyerekeknek való mesék, Jézus felnőtt embereknek tekint minket (ennek megfelelően a katolikusok CSAK Jézus saját szavait veszik szó szerint a Bibliában, minden mást ebből a szemszögből értelmeznek, akár a Genezist, akár a Jelenések Könyvét).

    narumon, azt állítod, hogy egy öreg és tanító lélek él benned. A te hitednek miért lényeges eleme egy ilyen komplex és mások számára ellenőrizhetetlen állítás? A keresztény tanítás minden elemének igazsága ellenőrizhető egyszerűen. Ha az emberek nem teszik amit Jézus mondott, szenvedést okoznak egymásnak, pont. Te miért érzed jobban magad egy mesétől, nem zavar hogy gyereknek néznek a vallásod papjai? Jézus annyit mondott, hogy viselkedj jól, felelős vagy azért amit teszel, és ennyi. Nem sokkal inkább felnőtteknek való beszéd ez?

    Vannak "elméletek" a lélekről? Miféle hit ez, hogyan lehet erre erkölcsöt építeni? Az én elméletem a lélekről az, hogy három füle van, most akkor alapítottam egy új irányzatot a vallásodban? Nem más ez mint bálványimádás, meg ha nem is fémből-fából készült, a babona egy formája. Ennél meg az ateisták is jobbak...