• narumon
  #362
  "Igaz, MOhammed is hasonlót kínál. Mondjuk egyfelől nem szívesen hinnék egy olyan Istenben, aki gyilkosságra, vagy mások becsapására szólítja fel a híveit, mert akkor mit várunk egy ilyen Istentől?"

  Valami nagy keveredés van mert az iszlám az mint vallás egy nagyon békés. Azt, hogy emberek ezt kiforgatják arról nem allah vagy mohamed tehet, mint ahogyan nem jézus küldte mágjára azt a rengeteg embert.

  "Másrészt, míg arra, amiket Jézus mondott és tett, volt jópár szemtanú,"

  Semmivel sem volt több szemtanú mint mohamed tetteire. Ha egy iszlamistát megkérdezel ők pont fordítva látják. Szerintük jézus egy jópofa emberke volt akit illik tisztelni mert okos dolgokat mondott, de az égvilágon semmi több. Náluk jézus egy tiszteletre méltó tanító (ha úgy tetszik bölcs) ember DE NEM TÖBB.

  "alátámasztják régészeti leletek stb.."

  Sajnos régészeti leletek semmit nem támasztanak alá, pont ez a gond.

  "álláspontod és nekem is, miért kéne engedékenynek lennem benne?"

  Nem kell engedékenynek lenni, de ugyanigy a másik oldal sem hülye, és nem kell engedékenynek lennie.

  "A legtöbb tett, vagy cselekedet amúgy sem önmagától rossz, hanem az emberi szándéktól."

  Ugyabár a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve :) [Bár mint tudjuk pokol nincs. :D]

  "hanem olyan független, szellemileg magasan álló embereket, akik maguktól ismerik el a nagyságát és szeretik. azt hiszem a keresztények csupán ennek az üzenetét akarják közvetíteni, néha talán kissé erőszakosabban, mint kellene, de a legtöbben nem rossz szándékúan."

  Ez megintcsak igaz az összes vallásra.

  "Csak azt is gondolom, hogy ennél sokkal több. Mert ha nincs Isten, isteni akarat, szándék az életemmel, ha csak úgy véletlenül vagyok, akkor az életemnek semmi értelme."

  Ez megint csak hit kérdése. Én nem éreznék több értelmet attól, hogy egy keresztény istenben hiszek.

  "Ma van, holnap már nincs. Akkor akár ma is véget lehet, mert nem oszt, nem szoroz semmit a világegyetem szempontjából."

  A világegyetem szempontjából talán igy sem oszt sem szoroz. Sőt úgye van egy olyan ágazat is ami szerint, istent egyáltalán nem érdekli mi történik a földön, mert a végcél szempontjából lényegtelen. (ezért van a sok szenvedés pl)

  "de megfelelően szilárd alapok (részben erkölcsi, részben világnézei és még sokminen más) nélkül azt hiszem nagyon könnyű ide-oda fújni az embereket."

  Ezzel egyet értek, de ez nevelés, taníttatás és józan ész kérdése nem a vallásé.

  "De sajnos láttunk már olyat, hogy biztosnak hitt doglok elmúltak: család, munka, egészség, barátsgá, otthon, nyelv stb..."

  Ha mondjuk van egy gyermekem akkor azért bármikor kész vagyok akár meghalni is, a munka és a többi meg nem is ide tartoznak. Minden dolog múlandó (még a szerelem is).

  "És akár igaz, akár nem a hit Jézusban egy mindenekfölött álló biztonságot ad."

  Nyilván egy keresztény vallású embernek. És talán neki szüksége is van erre. Én úgy érzem nekem nincs.

  "Ő maga mondja: "Ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim nem múlnak el.""

  Ebben a megfogalmazásban akár a mi mostani beszélgetésünk is örök.

  "cserébe még jól is éreztem magam.:)"

  Ez a lényeg szerintem. Mindenki érezze jól magát. A keresztények a kereszténységben, az iszlamisták az iszlámban, a buddhisták buddhában, az ufósók az ufóban, stb, és ne akarja egyik se a másikra erőltetni magát. Sajnos találkoztam már olyan emberrel aki a munkájára is kivetitette a vallást annál rosszabb meg sajnos nincs... :(