• narumon
  #360
  "Mutass nekem egyet, akinek akár a legkisebb mértékig is sikerült megközelíteni ezt az állapotot?"

  Nem tudhatok ilyet mutatni mert nem tudom milyen ez az állapot. Gyarló vagyok nem ismerem fel pedig lehet, hogy a szomszédom ilyen.

  "gye 6mrd emberi lélek, vagy még több, és ezek közül 2-3 jut el szellemi tökéletességre ilyen sok idő alatt? Nem túl jó arány."

  Ezt ki mondta? Lehet hogy minden sarkon van egy ilyen ember csak nem cikkeznek róla az újságok. Egyrészt se te se én nem tudhatjuk, hogy mit jelent a szellemi tökéletesség ilyen fokára eljutni, másrészt nem tudod a megnyilvánulását, ergo lemérni sem tudjuk.

  "Mit kínál ellenben Jézus: megváltás, pusztán kegyelemből. Csak el kell fogadni. Ennyi. Nem szent életet kell élni, azt senki sem tud. Csak hinni."

  Értem én, de miért kell EBBEN hinni? Mohamed is hasonlót kínál, miért nem abban hiszel? Sőt primitív néptörzsek akik soha nem talűlkoztak jézussal is hisznek valamiben (ami nem kereszténység). Az ő hitük rosszabb? Mi alapján?

  "Hát itt kezdődik azt hiszem. Az a fajta emberi dac, az Ego harca annak elismerése ellen, hogy igenis nem Én vagyok a világ közepe, alá kell rendelnem magam valami sokkal nagyobbnak és felelősséggel tartozom neki, ezt nem nagyon akarjuk manapság beismerni."

  Ez megint csak hit kérdése. Miért kellene nekem abban hinnem, hogy valaki eleve bűnös? Az én hitem szerint minden gyermek ártatlan, a bűneit az élete során szedi magára, és mint tudjuk ebben még a keresztény egyházon belül sem volt egyetértés.

  "De kérdem én: Ha nem vagyunk bűneinkben, miért lesz mégis minden emberből, ugyanolyan "rossz ember". Erre nem lehet azt mondani: "én nem is vagyok rossz ember, semmi rosszat nem teszek.""

  Miért lenne mindenkiből ugyanolyan rossz ember? Számtalan ember él ma is e világon aki igazi "szent ember". És igen a második mondatrésszel is egyet lehetne érteni bár ez rám nem igaz, különböző okokból.

  "Ha a párodon kívül valaki mást megkívánsz, ha féltékeny vagy, ha haragszol, írígykedsz, gyűlölsz, beképzelt vagy (mind az ego túlkapásai ugye)."

  Megint visszakanyarodunk. Ez a TE hited. Az én hitem szerint ezek emberi tulajdonságok, amikkel együtt kell élni, és attól leszel jó ember, hogy ezeket nem engeded tulságosan a felszínre. Vagy faramucin megfordítva; ha isten szemében ezek az emberi érzések bűnök lennének akkor miért teremtett ilyenné?
  Az én hitem szerint ha valakit gyűlölök és ezen nem akarok változtatni, sőt ezt valamivel foganasítom is akkor vagyok bűnös. Magától az érzéstől nem. Attól, hogy az utcán egy csinos lányt megnézek nem leszek bűnös csak ha le is fekszem vele a párom mellett. (Bár ugye a férfi párzásra teremtetett az evolúció szerint, de ez már megint egy másik hitvitát generálna).

  "Akármilyen "nagy bölcsnek" titulált ember vélekedéseit nézzük (pl.: Buddha, Jézus stb) ezek sehol sem számítanak jó pontnak."

  Abban az esetben ha ezeket felszinre is hozod.

  "gyakorlatilag elkezdett öntudatra ébredni. Legfontosabb szavaivá az Én, nekem, enyém és NEM váltak. legalábbis addig, míg nem tanulta meg magát kontrollálni. "

  Na itt el is mondtad a lényeget. A kontroll a lényeg. Ha bennem van irigység (na ez nem nagyon szokott) és ezt áskálódással még mélyebbé teszem az hiba. Azonban ha ez az "irigység" érzés ez átcsap egy egészséges előrejutási késztetésben (ami biztosan mondhatom, hogy istennek tetsző), akkor már jó ponttá kovácsoltad a rosszként indulót.

  "Akkor pedig: honnan ez az önzés? Ja és még egy kérdés: ha az első ember bűntelen volt, mivel rontotta el mégis a karmáját."

  Senki nem mondta, hogy bűntelen volt, de azt sem mondja senki hogy elrontotta a karmáját. Vannak olyan lelkek akik folyamatosan nagy pozitivummal rendelkeznek a karmájuk szerint és vannak akik negativval. Mindkettőnek megvan az esélye, hogy tovább erősítse a pozitiv irányt.

  "Úgy látom itt olyan emberek vitatkoznak Istenről, akiknek semmiféle felkészültségük nincs a témában, csak ide-oda kapkodnak, mindenhonnan megpróbálnak kikapni valami információ-morzsát."

  Én meg úgy látom, hogy te szerinted akinek isten nem egyenlő a keresztény istennel az már csak felkészületlen és összevissza kapkodó lehet. Na látod, ez a legnagyobb baj az egész kerestény egyházzal, hogy hivei nagy része is csak ezen a szűk kicsi szemüvegen keresztül tud kinézni. Ezt már bizonyították a középkoran is és folyamatosan ezt teszik. Pedig ha valami nem tetszik istennek az biztosan a tolerancia hiánya.

  "És a legutolsó kérdés: Miben hiszel te magad? Mire alapozod az életed, és mit tartasz a világról? És ezt most teljesen komolyan, érdeklődve, minden rosszindulat nélkül kérdezem. Miben hiszel, amiért akár az életedet is hajlandó lennél feláldozni?"

  Nem hiszem, hogy kellene lennie egy ultimate hitnek bennem. Az életemet a családomért lennék hajlandó feláldozni semmi másért. Az én hitem szerint az élet szép és ez a bolgyó gyönyörű, mégha tele is van szenvedéssel és elnyomással a mi (jobb helyzetben lévők) dolga az, hogy a szeretetünkből jutassunk másoknak is. Azon kell munkálkodni, hogy ez a bolygó egy szebb és jobb hely legyen, segíts azoknak akik ezt megkívánják, és közben éld meg te is olyannak amilyen az élet valóban: csodálatos.