• NEXUS6
    #34
    Elolvastam még egyszer, és akkor részletesebben leírom, hogy hol hibádzik a gondolatmeneted, nevezetesen, hogy a vállalatok állam nélkül is képesek lennének a társadalom működtetésére.

    Kezdjük ott, hogy a politikai osztály nem egyenlő az állammal. Az állam gépezetét működtető köztisztviselők, közalkalmazottaknak is ugyan érdeke, hogy megmaradjon a munkahelyük, az állam maga, viszont ez nem öncélú dolog teljesen. Az állam ugyan is ellát egy csomó olyan feladatot létfontosságú infrastruktúra fenntartását, közegészségügyi, közbiztonsági, közoktatás stb stb feladatokat, amit semmilyen vállalat nem akar magára vállalni. Más kérdés, hogy megy az a móka is, hogy bizonyos ilyen feladatok ellátását megpályáztatják és bizonyos cégek ennek ellátása címén fejik meg az államkasszát, merthogy ez költséghatékonyabb. (Ami az esetek többségében nem igaz).

    Másrészt a cégeknél általános trend, hogy minden olyan funkciót leépítenek, ami nem támogatja közvetlenül a termelést. Szal pl azért mennek ki Kínába, mert a kínai munkásnak nem csak, hogy nem kell annyi pénzt adni, hanem mert nem reklamál, ha nem kap olyan egyéb támogatásokat sem, amit egy nyugati régebben megkapott, céges ovi, bölcsi a gyerekeknek, üdülők miegymás.

    Magyarul a cégek lexarják a dolgozó rekreációját, gyakorlatilag kizsákmányolják az emberi erőforrást, ha elhasználódott eldobják, keresnek másikat, és nem törődnek annak újratermelődésével, aminek hátterét azért ma még csak az állam biztosítja.
    Bár ugye az áramvonalas olcsó állam a divat manapság, csak abba senki nem gondol bele, hogy ez egyenlő nem csak a jelentősen rosszabb általános életminőséggel, hanem az emberek nagy részének egzisztenciális ellehetetlenülésével, vagy az olyan nagyköltségű rendszerek működési gondjaival, mint a vasúti, közúti szállítás is(hiába van autópálya, ha a településen meg tengelyig sűllyed a teherkocsi a sárba).

    Szal, ha a cégek átvennék teljesen a társadalom megszervezésének szerepét, mint a sci-fik-ben, akkor az nagyon gyorsan kb fél év alatt totális káoszhoz vezetne.
    A szociális kiadásokat mindenki feleslegesnek tartja, csak éppen ha a nagyi csak annyi pénzt kap, amiből épp hogy megél, akkor nem fog vigyázni az unokára sem. Ha nem lesz unoka, akkor nem lesz aki majd a szülőket eltartja, amikor azok lesznek idősek.

    Szal az egy demagógia, hogy nem lehet ilyen szintű szociális rendszert fenntartani. Épp ellenkezőleg, javítani kell rajta, mert különben hót biztos, hogy a társadalom egyszerűen széthullik!!!