• Epikurosz
    #32
    Érdekeseket írtok. Sorra mindenkinek igaza van.

    Én kb. 5 éve írtam le, ha jól emlékszem az Index fórumán, hogy max. 25 év múlva nagy forradalmak lesznek Európában. Már csak 20 év van hátra. Nem örülök neki, mert öregebb leszek, jobb lett volna fiatalon átesni rajta. A tumultus 5 okból fog kitörni, de adná Isten, hogy ne legyen igazam (hiszek abban, hogy a jövő alakítható):
    1. a természeti erőforrások beszűkülése
    2. a bevándorlók és kisebbségek okozta feszültségek
    3. a terrorista fenyegetés
    4. az elitek töketlensége
    5. a fogyasztói kultúra által lebutított tömegek primitivizmusa.

    Igazából a legveszélyesebb a 3. pont, talán első helyre kellett volna tennem. A helyzet az, hogy úgy rettegnek a terrorizmustól a nyugati kormányok, mint nálunk a vidéki öregek a czigány bűnözőktől. Persze okkal.

    Nemrég olvastam egy cikket, talán a Hírszerzőn, hogy a Nato felelős, magas rangú tisztviselői szerint egyre nagyobb a veszélye, hogy a terroristák tömegpusztító fegyvert vetnek be valamelyik nyugati nagyvárosban. Ez lehet piszkos bomba, de vegyi vagy biológiai fegyver is. Na, most képzeljétek el, hogy ha a WTC elleni támadás a maga kb. 3 ezer áldozatával mekkora pánikot okozott a politikában és a gazdaságban. Akkor milyen hatása lenne egy 10-szer vagy 100-szor ennyi áldozatot követelő támadásnak.

    A fenti okokból én a közbiztonságot növelő intézkedéseket el tudom fogadni, feltéve, hogy annak célja tényleg a bűnözés visszaszorítása, és nem a politikai ellenfelek megfigyelése vagy elnyomása.

    E téren csak az állam tud fellépni, és nem technikai okokból, hanem mert a hatalom gyakorlása több annál, mint amit egy multinacionális cég vezetése jelent, legalábbis normális államvezetés esetében.