• BlackRose
    Egyetértek, csak szeretem a dolgokat a valódi nevükel megnevezni. Az amit ma pénznek neveznek az valójában nem pénz, egy része úgynevezett "fiat" pénz a nagyobb része viszont hitel (adósság), ha azt mondjuk erre, hogy pénz akkor maga a pénz megszünik mint elméleti eszköz (gyakorlatilag már megszünt) és szerintem ez még nagyobb katasztrófához vezet.

Különben a pénzt mindég támadták, a történelem során talán soha nem volt igazi pénz, csak a megrontás fokozata különbözött, valamikor részben még pénz volt a pénz (akkor is olcsóbb fémekkel hígították és akkor is létezett fractional reserve banking), ma már egyáltalán nem pénz a pénz. Ma pénz nem létezik a gyakorlatban, létezik valami amit pénznek nevezünk de ami valójában nem pénz. A Szerintem fontos megvigyázni azt a tényt, hogy a valódi pénz igen is pozitív és nem negatív dolog, mert ha ez elveszik akkor sajnos nem látok semmi esélyt a javulásra. És persze meg kell világítani azt a tényt, hogy amit ma pénzként kezelnek az valójában nem pénz, még akkor sem ha részben a pénz feladatát el is tudja végezni. A szamár az nem ló, hiába képes a szekeret húzni.

És itt nem csak a FED-ről van szó, a FED jár elől mert a dollárt avatták "aranyá" vagyis a tartalék eszközévé, de nem sokkal maradnak el a FED-től a többi központi bankok sem a világ akármelyik részén. Egyébként kb. egyetértünk :)