BlackRose#95
Az alapok nem követelnek meg 3-4 évet akkármennyire szilárdak. Különben félreértés ne legyen itt nem éppen egy dologra gondoltunk, ha figyelembe vesszük a technikai ágazatokat akkor ott nem is annyira az a gond, hogy mi a program, amire én gondoltam, hogy az egyetemeken kb. 50% van annál is több egyetemista előre esélytelen iranyzatot tanul, arra gondoltam, hogy amit tanul (és itt nem lebecsülni akarok valamit) arra a munkaerőpiacnak semmi szüksége sincs.
Tehát ha elképzelünk egy világot ahol az egyetemek az elején az alapokat, később pedig az irányzat jelenlegi praktikus oldalát tanítják és a cégekkel való együttműködés által ezt valós környezetbe is helyezik (intership) akkor nem lenne semmi gond. A gond ott van, hogy ezermilliárdokat költünk el olyan irányzatok oktatására akkora számban amelyet a gazdaság nem ma, hanem az elkövetkező 50 évben sem lesz képes kihasználni. És akkor ezeknek az embereknek akik a.) nincsennek semmi szakmára kiképezve, b.) amire kivannak képezve arra nincs semmi valós szükség és c.) olyan magasképzésel sem rendelkeznek amit használni lehet, nem marad más hátra mint "munkahelyet" teremteni az állami birokráciában és ráhajtani különböző törvényekkel és jogszabályokkal a magánszférát is, hogy munkahelyet teremtsen nekik a bürokratikus irodai környezetben. Erre gondoltam.
Különben a világ nem változik éppen annyira gyorsan, hogy 4-6 évre ne lehetne előrelátni mi az amire viszonylag szükség lehet és mi az amire nem. De mondom nem ez a cél és nem ez a lényeg. Különben én éppen azt szoktam kritizálni ha az alapokat nem tanítják meg, de szerinted ha az alapok megvannak akkor gondja lehet valakinek néhány héten-hónapon belül alkalmazkodni a jelenlegi "divatirányzathoz", nem beszélve arról, hogy akit érdelel a szakma az ha az egyetemen nem is tanítják meg a jelenlegi menő technikákra azt már maga nem teszi szabadidejében? Szóval a gond talán nem is annyira ott van, hogy megtanítják e az alapokat vagy sem, hanem hogy azokat az alapokat amelyeket tanítanak arra szüksége van e a világnak.
A tanulás/oktatás nem cél, hanem eszköz és akkor igy is kellene kezelni.