• Alvarez999
    #22
    A zajszűrés mindig kétélű fegyver, mert még nem találták fel azt a szűrőt, amely egy frekvenciatartományból csak a zajt szűri ki, miközben a zenét változatlanul meghagyja. A zaj alapvetően véletlen jellege miatt ez nem is igen lehetséges. A Cool Edit is csak azt teszi, hogy a megállapítja a zaj spektrumát és ezután adott szélességű és jóságú lyukszűrőt ereszt a hangra. Szerencsés esetben a zaj spektruma nagyon elkülönül a zenéétől, ekkor nincs nagy baj, különben azonban... Ismerem, anno én is kipróbáltam, aztán nem használtam. Ez amúgy is ízlés dolga, akit nagyon zavar a zaj, az nyilván inkább fogja használni.

    A pattogást én is kézzel szoktam kiszedni, csak hát ez nagyon időtrabló eljárás. A programra csak a keresést szoktam bízni.

    Régebben archiváltam magamnak pár féltett LP-met, azoknál kizárólag a nagyobb pattogásokat szedtem ki kézzel (ill. úgy-ahogy kompenzáltam a DC-offsetnek a lemez hullámosságából adódó, lassú periódusú változását), minden egyéb zajszűréstől tartózkodtam. Ennek oka az volt, hogy a lehető legkevésbé akartam belenyúlni magába a zenébe.