• toto66
    Majdnem ugyan azt íjuk!

"hanem mert a kopogás hangja hangsebességgel terjed tovább, az atomórákat pedig fénysebességgel terjedő rádiójelekkel szikronizáljuk."

Sőt pontosan ugyan azt, mert arra akartam rávilágítani, ha az időt a hanggal mérnénk, akkor a sebesség adta freki változást a fülünkel érzékeljük kissebb sebességnél, ha fénnyel mérjük akkor bizony nagy sebességnél veszük észre a frekvencia eltolódást. (doppler effektus).
    Tehát valójában arról van szó, hogy az időmérésünk egy viszonyítási rendszer, valamilyen frekvenciához viszonyítunk. Persze fura lenne a hanghoz viszonyítani, de ezt csak a szemléletesség miatt tettem.
    Tehát a relatív idő frekvencia függő, pontosan azért mert az időt frekvenciához viszonyítva tudjuk megadni csak.
    És pontosan ez okozza az időeltérést a sebességgel rendelkező rendszerekben, (mármint a doppler effektus) mert a viszonyító frekvencia változik a sebességgel, másképp nem telne a rendszerrel együtt mozgó számára az eredeti tempóban, hiszen neki nincs doppler effektus, csak a kivülről szemlélőnek (akihez képest sebessége van).
    Tehát mégis csak frekvencia függő a mért idő, amely relativ ezáltal!
    Ezért lehet az abszolult idő fogalma:
    Minden határon túl növelt frekvenciával mért idő.
    Remélem most érthetőbb voltam!
    Na most tehát durván arra vonatkozott az kérdésem, hogy melyiket mérjük, hogy melyik frekvenciát használjuk a méréshez, úgy látszik ez most az alu atomóra. De nem annyira elrugaszkodott kérdés ez, hiszen gondold el nem olyan rég még a mechanikus órák frekvenciái voltak a idő mérésének alapja. Előtte a bolygónk forgása (napóra), tehát nem olyan bugyuta dolog amit kérdeztem, mert te tudod lehet-e az atomóránál nagyobb frekivel időt mérni a jövőben?