• Blackfire
    "Mennyi egy high-end Nokia vagy SE?
    Ugyanannyi, mint az iPhone vagy masfelszerese?
    Mit tud ehhez kepest? Szetfagyni? Koszi, legkozelebb majd Palm-mal vagy Blackberry-vel hasonlitgassatok ossze, azokat lehet valamire hasznalni, nem kokorszaki skandinav szarokkal:-)"

A Nokia 5800 Xpress Music csak 85 eFt körül van (kártyafüggetlenül), míg az IPhone 3G 8GB kb 130 eFt. Az 5800-ához is adnak egy 8Gb-os microSD kártyát, de akár 32 Gb-ra is lehet bővíteni. Nekem még valahogy egyszer sem sikerült lefagyasztani az 5800-át. És egyáltalán nem lassú. A Symbian 9.4 oprendszer hajtja.

"Tudsz vele fileokat cipelni a gepeid kozott? Igen? Persze, mert Te iPhone-t hasznalsz, nem valami 100e-s szar Nokiat vagy SE-t"

Képzeld az újabb Nokiákkal is simán lehet fájlokat cipelni, ha rádugod a gépre pár másodperc alatt felismeri.

Megjegyezném, hogy az 5800 kijelzője 360x640, az IPhone-é pedig csak 320x480 felbontású. Bár méretre az IPhone-é kicsit nagyobb (IPhone: 3.5”, 5800: 3.2”). Természetesen az 5800 kijelzője is érintős. Lehet ujjal is használni, de van cerka is hozzá.

Az 5800-án a külső hangszóró is sztereó. Van beépített rds-es FM rádiója is. Van autofókuszos 3,2 mpx-es Carl Zeiss optikás kamerája dupla led vakuval, szemben az IPhone 2 mpx-es fixfókuszos kamerájával. Az 5800 640x480 felbontású 30 fps-es videót vesz fel. Beépített sztereó mikrofonja van. Az 5800-ában is van mozgásérzékelő ( ha elfordítod a telót a kijelzőn is kép is elfordul). Kézírásfelismerés is van. Van beépített fényerősség mérő, így a kijelző fényerejét a külső fényviszonyokhoz igazítja.

Az 5800 méretre és súlyra is kisebb, mint az IPhone. Az akksija is jóval tovább bírja és cserélhető is. És annyi alkalmazást futtathatsz a háttérben amennyit a ram bír (a 128 mb-os elég sokat bír).

Lehet MMS-t küldeni, van elől is kamera, így lehet videotelefonálni (én szoktam mindekettőt használni).

Az internet sebességét sem mondanám lassúnak. Van copy-paste is gyárilag. Teljesen magyar nyelvű az egész menü. Futnak rajta a java programok is. Van rá nagyon sok Symbian-os program és téma is.

És elmondanám, hogy volt már IPhone 3G is a kezemben.

Itt van egy kis összehasonlító videó is: http://www.youtube.com/watch?v=M5yHnz9bQqs

Én nem fikáztam, meg sz*roztam le az IPhone-t, mint itt egyesek a Nokiát. Szerintem sokkal jobban megéri az 5800 Xpress Music, mint az IPhone 3G.

Azért megemlíteném a Nokia N97-et is. Hasonló tudású, mint az 5800, csak az oldalából előhúzható egy teljes qwerty billentyűzet, 5 mpx-es kamerája van, 30 Gb beépített memória + memkártya. De ez már kicsit drágább.

Ennyit a "kőkorszaki skandináv szarok"-ról.

Elnézést a hosszú hozzászólásért.

Egy Nokia fan