Meg mindig jobban lehet vele, mint iphone-on. Probalt mar valaki word dokumentumot szerkeszteni vagy tablazatot kezelni egy gyari felszereltsegu iphone-on? Esetleg csak siman elolvasni egy ingyenes ebook-ot? Az, hogy a legujabb valtozatban benne van az a minimalis halozati tamogatas, ami mar evek ota minden windows mobile-os keszulekben alap volt, igazabol nem ujdonsag.
"Lehet dokumentumokat kezelni iPhone-on? Lehet, nem a legjobb megoldas letezik ra, de keszul."
Ha egy olcso es gagyi telefonban van rendes filekezelo, akkor az iphone eseten a 'keszul' eleg tavoli es egyelore hasznalhatatlan opcionak tunik.
"egy-két kényelmetlenséget leszámítva(sms továbbküldés,névjegykártya küldés/fogadás hiánya,BT kurtítása,stb),egy kifejezetten jól kezelhető okostelefon"
Az, hogy az uzenetkezelo nem tamogatja a ket lenyeges es gyakran hasznalt funkciot meg csak kellemetlen, de a szandekos limitek, mint amilyenek a blutooth problemai inkabb tisztessegtelen huzasnak tunnek.
"Van minden szar az AppStore-ban? Van basszus, de ami nincs, az van a hatso uton..."
Nincs hatso ut, az mar hack-eles, amire a legtobb telefon eseten tobbnyire nincs szukseg. Most nem a nokiakrol beszelek, hanem a hasznalhato telefonokrol, de meg a windows mobile-ok sem annyira butak, csak azokra tenyleg semmi nincs alapbol telepitve, csak egy office csomag, meg egy explorer. Ehhez kepest az iphone eseten meg egy szerencsetlen mp3-at sem lehet csengohangnak beallitani, csak egy elore megadott, limitalt valasztekbol _vasarolni_ (igen fizetos ez is!)...
"Tudsz vele dolgozni? Jobban, mint mas, szetfagyos WinMobile-lal"
Miert van az, hogy mindenki azt hiszi a jelenlegi winmobile-ok fagynak? Az uj valtozatokban ugyanolyan memoriavedelem van mint a tobbi windows nt kernel-t hasznalo ms operacios rendszer alatt. A gyarilag felrakott driver-ek miatt meg csak nem is fagynak.
"Kozben frankon tudsz egy nagy kijelzon, gyorsan netezni? Jaja!"
Ugyanakkora a kijelzoje a legtobb normalis telefonnak. Meg a legolcsobbakon is lehet rendesen netet hasznalni. Persze anno a T20-asomon meg maceras volt az elvirat es a freemail-t elerni, de az a korszak nagyon regen elmult. Ma mar az ember ugyanazt a desktop bongeszot futtatja telefonon, mint ami a gepen van. Iphone eseten is, csak valahogy problemasabb a dolog ha kozben mast is csinal az ember. Ez olyan mint az sms chat 'feature', amit eloszor egy SE t20-asban lattam, kb. 10 eve...
"Ratudsz minden programot kesobbiekben telepiteni, ami pont megjelenik es szukseged van ra? Tudsz vele fileokat cipelni a gepeid kozott? Igen? Persze, mert Te iPhone-t hasznalsz, nem valami 100e-s szar Nokiat vagy SE-t"
A nokiakrol nem vitatkozom, de az osszes uj sony ericsson usb-s kulso meghajtonak latszik ha az ember radugja egy pc-re. A filekezeles pedig annyi, hogy egerrel athuzza az ember azt amit akar. Tehat nincs itunes es drm-es limitek! Sot meg az is megoldhato, hogy a telefon tavolrol elerheto halozati meghajtonak latszodjon. Az iphone eseten nem csinalhat az ember azt a telefonnal amit akar, legfeljebb ha feltori, mert kulonben gyarilag limitalva van a mozgastere. Sajat szoftvert meg mar az osi ericsson T sorozatu telefonjaimra is irtam, raadasul c-ben. Az iphone-ok ijesztoen butak egy mai japan telefonhoz kepest.
"es legfokepp ismered a telefont, nem pedig hulyesegeket irsz, amit a szomszed unokatesojanak lanyanak kutyajatol hallottal...."
Tul sok elrontott/kiakadt apple termeket kellett javitanom az elmult idoben ahhoz, hogy rajongjak erte. Az imac-ek sima pc-k, csak bios helyett efi van bennuk. Az iphone-ok pedig annyira agyon vannak limitalva, hogy hackeles nelkul meg egy atlagos feature phone is jobban bovitheto, a valodi smartphone-okrol nem beszelve. Viszont a legtobb iphone felhasznalo meg azt sem tudja, hogyan kell kezelni a meglevo feature-oket. Ezert is vesz sok ember nokiat, mert meg az is tul sok nekik. Ezzel szemben az iphone az igenyesebb kulsot es meg egyszerubb, kevesebb tudasu feluletet igenylo embereket celozza be. Egy nagyon latvanyos, de alapvetoen buta keszulekkel. Abban a pillanatban pedig, hogy valaki feltori es hasznalhatova teszi az iphone-jat kezdhet felni a szoftverfrissitesektol, amik pillanatok alatt teglava valtoztathatjak a keszuleket. A frissitesek nelkul meg a gyari fejlesztesek nem jonnek meg soha sem. Ez igy csak egy csapdahelyzet.
"Koszi, legkozelebb majd Palm-mal vagy Blackberry-vel hasonlitgassatok ossze, azokat lehet valamire hasznalni, nem kokorszaki skandinav szarokkal:-)"
Nokiaval senki nem hasonlitja ossze, azokban meg az ebresztoora is feature. Ezzel szemben a sajnalatosan japan sony-ericsson-ok valamiert tobbet tudnak alapbol, mint amilyen szintre egy atlag iphone hacker valaha is felboviti a telefonjat. Nem ertem miert nem lehet egy apple telefon gyarilag alkalmas arra, hogy egyszerre mukodjon dvd minosegu videokamerakent es medialejatszokent, mikozben a tulajdonosa eppen a neten jarkal. Az, hogy iphone-on eleg maceras csinalni egy rendes videot, felvenni az alamondast, osszevagni a focimmel es a 'stablistaval', majd az egeszet feltolteni a webre csak annyit jelent, hogy tudasban le van maradva. Mint mondtam a fentiek egy olcso SE telefonnal is megoldhatoak, meghozza szoftverek telepitese es hackeles nelkul. Nem tudom minek tesznek bele ilyen teljesen felesleges feature-oket, de mindenesetre benne vannak alapbol es ingyen. Azert vannak jo dolgok is, pl. az, amikor a lejatszo megjeleniti az album boritojat a zene lejatszasa kozben es teszi mindezt egy ingyenes, korlatozasmentes mp3 eseten is. Amit akar le is lehet masolni egy pc-re vagy email-ben elkuldeni, megohozza itunes es penzfizetes nelkul.
"Azt sem tudod, hogy miről beszélsz. ... Olvasni luxus tudom én, sőt manapság inkább divat lett emónak, melegnek meg butának lenni."
Az utolso harom kategoria tobbnyire az apple felhasznalok taborat gyarapitja, bar legalabb erre buszke a ceg. A problema, hogy az iphone divatekszer kategoria. Alapvetoen olyan mint a legujabb nano. Meg a hivatalos weboldal is high tech oltozek kiegeszionek reklamozza, nem zenelejatszonak. Az iphone egy jo keszulek lenne, ha a gyarto ceg hagyna az extra profitot es mindenki azt fejleszthetne ra amit akar es ahogy akarja. Mindezt akar ingyen is, appstore es hackeles nelkul.
ps: Roviden szolva, szerintem az iphone ugy smartphone ahogy a wii egy teljes erteku irodai pc. Igen, alkalmassa lehet tenni arra is egy kis barkacsolassal, de alapvetoen akkor is divatos jatekszernek lett epitve. Csak azt nem ertem, a felhasznalok erre miert nem buszkek legalabb annyira mint a gyarto ceg.