Melyik a jobb programnyelv (c, c++, c#), és miért?
-
Dodo55 #36 3 programnyelvet tanulgattam úgy komolyabban:
-Pascal: 11-12 évesen, amikor elkezdett érdekelni a programozás, még internet nélkül ehhez jutottam a legkönnyebben(maga a program, meg leírások).
-Dark Basic (Pro): kifejezetten játékprogramozásra találták ki, nagyon egyszerű a szintaktikája, és egy hello world az egy sor, egy kocka megjelenítése és folyamatos forgatása az úgy 4 sor, de nyugodtan lehet benne 30000 soros programokat is írni. Csak ugye vannak korlátai, egy konkrét dolgot nagyon könnyű megírni benne, de ha már valami dinamikusabb program kell, akkor szívás van.
-PHP: Az elején kicsit nehéz volt a szintaktika miatt, de amikor ráéreztem, akkor végre kicsit szabadabban engedhettem a fantáziámat, szerveroldalú scriptnyelv ellenére eléggé korlátlanok a lehetőségek, tulajdonképpen egyedül a platform korlátai érvényesek.
Aztán azt mondtam mostmár kéne valami univerzálisabb nyelv is, mondjuk c. Találtam is úgy 50 leírást hozzá kapásból, csak az a baj, hogy ezek vagy 1000 oldalas könyvek voltak, amik kb a 200. oldalnál jutnak el a hello worldhöz, vagy 10 oldalas ultrakezdő tutorialok, amik kezdenek a hello world-el, utána meg rögtön valami bonyolult példa, aminek a felét sem magyarázza el.
De én akkor is a tutorialok híve vagyok még mindig, szeretek úgy tanulni, hogy hamar jön a gyakorlat, és az elmélet pont annyi, amennyi éppen szükséges, de azért van annyira gondosan megírva a dolog, hogy az a kevés elmélet azért tömören összefoglal minden lényegeset.
Csak az a baj, hogy nagyon kevés az ilyen tutorial, ami igazából a középút egy gagyibb tutorial, és egy 800 oldalas könyv között.
Viszont amit eléggé megtanultam, és már nagyon sok mindent megvalósítottam vele, az a Neobook nevű program, amit eredetileg ilyen e-könyv féleségek, meg prezentációk készítésére találtak ki még a DOS-os időkben, de mára nevetségesen sokat tud, és pár kattintás az egész, viszont nagyon flexibilis, pl a változókezelése.
Egyszer már egy Steam szerű content distribution rendszerrel is próbálkoztam vele :D
C#-ot is nézegettem már, de akkor ilyedtem meg tőle, amikor megláttam, hogy a hello world az igaz 1 sor, de majdnem végigéri a 19"-os LCD monitorom keresztbe, olyan hosszú child-parent szerkezetű a parancs, van benne vagy 6 darab pont, kb 20 karakteres objectnevekkel.
De most így megint kedvem lett hozzá kicsit, remélem végre találok hozzá valami jó leírást, amiből meg lehet fokozatosan, de érezhetően haladva tanulni.