• B0nFire
    #126
    Még egy off, és befejeztem.

    Az általad belinkelt videón nem a GIMP rajzol, hanem a művész, digitális táblával, aminek kezelése 2009-ben már elvárás bármilyen fapados grafikai programtól. Az efféle videók jók, és lehet benne gyönyörködni, hogy "hú, de jól tud rajzolni/festeni, aki csinálta", de ez még a programról nem árul el semmit.

    Én hosszú évekig használtam a GIMP-et, amíg meg nem engedhettem magamnak a PS-t. Mondhatni készségszinten használtam, úgyszólván lazán, csuklóból. De amint PS-re váltottam, szinte fellélegeztem a megkönnyebbüléstől. Rájöttem, hogy a PS milliószor áttekinthetőbb, rendezettebb, és legalább 3x olyan gyorsan (hatékonyan) tudok vele dolgozni.

    Na, és nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg alapvető dolog, mint pl. a rétegkezelés, először a PS-ben honosodott meg, csak később vették át más programok is. Fejlettségben tehát ráver az összes hasonszőrű programra.

    De nem a GIMP volt az egyetlen, amit évekig használtam, sokáig dolgoztam a CorelDraw-val, és PhotoPainttel, amihez képest a PS horror volt; egyszerűen minden ellenkezőleg működik benne, de ma már nem térnék vissza a Corelhez. És mellékesen a PaintShop Pro-hoz is volt szerencsém. Azzal is lehet dolgozni, ha valakinek van türelme kivárni, hogy egy blending mód megváltoztatásánál is állandóan preview ablakocskát töltsön be, amin aztán a grafika jó része nem is látszik. Talán még ez hasonlít a legjobban a GIMP-hez.

    Mondom, lehet velük dolgozni, de bosszantóan nehézkes módon. És ki szeret kézzel fércelni, ha van varrógép?

    OFF vége