Szabad akarat nélküli determinisztikus univerzumban élünk?
  • tnm #32
    1, azt írtad:
    "vannak olyan dolgok, amiket bizonyítottan nem lehet kiszámolni (jelenleg). Ilyen például [...] ötöd vagy nagyobb fokú egyenlet."

    erre írtam egy olyan 5. fokú egyenletet, anelyiknek amelyiknek az egyik megoldása triviálsis. logika(, mint tudomány) alapján már ez elég, hogy megcáfoljam az állításod.
    2, a másik négy gyök:

    2(cos72°+sin72°)
    2(cos72°-sin72°)
    2(cos144°+sin144°)
    2(cos144°-sin144°)

    (ha ismered a komplex számokat, amikre hivatkozol, akkor ilyen egyszerű esetben igen könnyen kiszámolhatod Te is.)

    3, a matek tanároddal nem is vitatkozom, mert amit állít, igaz. viszont olyan embernek (ez Te vagy), aki simán keveri a "nincs megoldó képlete" állítást a "nem kiszámolható" állítással, annak nem kéne nyilatkozni matemetikával kapcsolatban. (pláne nem olyan hangleütéssel, hogy: "valljuk be, kicsit tudománytalan, amit írtál:)")

    4, közben eszembe jutott, -ezt meg az én középiskolás tanárom mondta még anno matekfakton, szal annyira nem friss emlék, ezért nem ugrott be-
    3.fokú egyenletnek még van megoldó képlete, de azt bizonyították, hogy a 4.-nek (ebben nem vagyok 100%-ig biztos, ezt elismerem) és 5.-nek nem létezhet, innen pedig bárki levezetheti, hogy "feljebb" sem létezhet.
    De ez nem azt jelenti, hogy ezek kiszámolhatatlanok. Egyrészt, ha nem teljes 5.fokú polinóm, akkor sokat egyszerűsödhet (lásd az én példám is). Másrészt a nem négyzetszámok mégyzetgyökeit se lehet "kiszámolni" prímtényezős-felbontással, vagy más ilyen egyszerű képlettel (pláne mivel ezek irracioális számok), de ettől még tetszőleges pontossággal meghatározhatók kétoldali közelítő algoritmussal (pl. próbáld meg kiszámolni X szám négyzetgyöket [3 tizedes jegy pontossággal mondjuk] egy olyan számológéppel, amin nincs gyökvonás)

    5, mathlab (igen magasfokú polinómok gyökeit is képes viszonylag hamar megadni és hasonlóan gyorsan illeszt gyökökre polinómot is)

    hogy léteik-e véletlen arról érdemben nem nyilatkozom, majd talán egy félév múlva, ha letudom a kvantummechanikát fizika2-n :)