Szabad akarat nélküli determinisztikus univerzumban élünk?
  • tnm #22
    érdekes, hogy pont a kiszámíthatatlanságból vezeted le a determinisztikus világot, általában fordítva szokták.

amúgy alapvetően két fő irányban szoktak elindulni a filozófusok:
    1, a világ det. -> minden döntésünk el van rendelve, tehát nincs szabad akarat-> és ami érdekesebb nincs a felelősségre vonásnak semmi értelme, hiszen valóban "nem tehetett mást"

2, a világ nem det. -> a világban nem minden ok-okozatilag épül fel-> létezhet(!) szabad akarat, de ha létezik is-> mivel nincs garantálva az ok-okozatiság, ezért nem tudhatjuk, hogy tetteink milyen következménnyel járnak-> nincs értelme a felelősségre vonásnak.

és aztán ezen filozófiai elméletekből elindulva finomítanak tovább.
    én a magam részéről a kompatibilista det, világot tartom igaznak. e szerint a világ det., de létezik szabad akarat, mégpedig mint megnyilvánulása sok ok együttállásának. azaz van szabad akarat, mégpedig úgy, hogy a döntéseinket a világállapotán kívül a mi szubjektív lényünk befolyásolja, de ez utóbbi megintcsak a det. világ szüleménye. máshogy megfogalmazva, nem lehetsz más, mint aki vagy, de mivel az vagy, aki, ezért vágyaid alapján is azt valásztod, hogy az legyél aki vagy. sajnos nem tudom ezt olyan jól átadni, mint ahogy anno nekem a filozófia tanárom oktatta, de talán kivehető, vagy ezek alapján kitalálható, hogy mit akartam mondani.

amúgy a fizikának, most ugye ez lenne a nagy problémája, hogy a "kis dolgozok fizikája" (sok-sok véletlenszerű esemény) nem passzol össze a "nagy dolgok" fizikájával (ahol viszont szigorúan ok-okozatiságot feltételezünk). többek között ilyeneket is próbál megmagyarázni a húrelmélet (amelynek sok-sok dimenzióját ne keverjük össze a "párhuzamos dimenzió" fogalmával, ami valójában párhuzamos valóságot jelentene)