Mars
  • Encore
    #56
    Nemrég futottam bele ebbe a játékba és végig is játszottam. Egy kis beszámoló annak, aki idetéved és még nem játszott ezzel a kis gyöngyszemmel.

    RPG műfajból nekem csak egy dolog számít, a feladatok megoldásainak változatossága. Azaz hogy dönthessek, megölöm a célpontot, rábeszélem, megfenyegetem, lefizetem, átverem, stb. Az ilyesmi elég ritka mostanában és marhára örültem, mikor rájöttem, hogy ebben a játékban vannak ilyen opciók.

    Ami tetszett:
    - Döntések, amelyeknek hatása is van.
    - Sci-fi környezet
    - Választható oldalak
    - Fejlődési rendszer letisztult, nincs túlkomplikálva

    Nincsenek lőfegyverek, illetve csak egy, de az elég hasznos, főként, ha skilleket is pakolunk rá szintlépéskor. Közelharcra tervezték, csövek, botok, rudak, stb (sci-fi, de mégiscsak egy börtönön közegben játszódik). A harc nem bonyolult, de hála az égnek nem H&S jellegű csapkodok, mint a vadbarom stílus. Van olyan ellenfél, amelyiket hiába ütöd szemből, nem sebződik, ilyenkor muszáj oldalba, vagy hátba támadnod inkább. Van védekezés, támadás, elugrás, meg még egy-két mozdulat, ez is letisztult, nem kell idétlen kombókat nyomatni.

    Ezek a közelharci fegyverek fejleszthetőek, ehhez a megfelelő skilllel kell rendelkezned. Lehet alakítani a fegyver nyelét, fejét, a ruhádat erősítheted, stb. Vannak gránátok, csapdák, lehet fejleszteni a lopakodást, szóval többféle játékstílust is támogat. Lopakodva aknákat telepíthetsz, majd odacsalhatod az ellent, hogy jól felrobbanjon.
    Akit a mágia vagy annak a sci-fis megfelelője érdekel, az lehet technocrata vagy mi. Olyankor a varászlatok sci-fis megfelelőit lehet elsajátítani, de ez a fajta stílus mindig távol állt tőlem, szóval épp csak belekóstoltam.

    Vannak kísérők is, nem egyedül kell bohóckodni. Minden RPG-s dolog megvan itt is : Kereskedők, tárgyak hasznosítása, eladás, vásárlás, karizma, stb, csak minden kevesebb, mint a nagyobb RPG-kben.

    Ami negatívum:
    - Grafika 7-8 éves szint (bár engem nem érdekelt)
    - Mivel a marson játszódik, egyfelől egzotikus helyszín az első pár órában, de minden helyszín hasonlóan marsos. A vége felé kicsit már zavart.
    - A történet néhol közepes szint, de sokszor vannak hülyeségek benne.
    - Kicsit rövid.
    - több fegyver és öltözet lehetett volna.

    Mivel kis cég csinálta, ezért elismerésre méltó, amit összehoztak. Szerencséjük, hogy a játék tele van döntés helyzetekkel és változatos feladat megoldásokkal. Ha ezek nincsenek, akkor csak egy sima közepes akció game lenne RPG elemekkel. Így viszont nagyon megszerettem, és számomra egy-két nagyobb nevet is lealázott.

    Ennek kéne egy nagy kaliberű folytatás, mindent megszorozni 3-al, és akkor ütne egy nagyot. :P