• Balumann
    #8
    Csak én látom teljesen hülyeségnek ezt az egészet?
    Egyrészt, a zenék többnyire sztereóban vannak, ha koncertre megy valaki akkor is csak előrefele vannak zenészek. Fülhallgatóval hallgatva ha hozzáadnak valamilyen térzajt, vagy utózengési effektet, akkor ugyan úgy el lehet érni a térhatást. Mivel 2 fülünk van, azt nem hallhatja meg a fülünk, hogy mi jön előlről és hátulról, ha közvetlenül a fül előtt szólalnak meg, ezért ha az irányokat hallgatjuk, akkor az agyunk hátra, vagy mellénk helyezi (kivéve, ha másik érzékszervünk alapján tudjuk, hogy az előttünk van).
    Hallgassátok meg ezt fülhallgatóval: Virtual Barber Shop

    Elvileg azt, hogy valami előlről, vagy hátulról szólal meg, a fejünk apró mozgásával tudjuk érzékelni. Ha a fejedet teljesen lefogják, hogy ne tudd mozgatni, és nincs kép sem, nem lehet megmondani hogy merről szólal meg. (kizárólag az, hogy tudjuk mit kell hátra rakni, mert pl. látjuk).

    "A szoftver egy egyszerű trükköt, úgynevezett fáziseltolásos megoldást alkalmaz a Surround-hangzás biztosítására."
    Ez meg a másik, ami szintén ütközik azzal, amit tanultam. 300 Hz alatt nem hallunk irányt, 300 és 800 Hz között a fáziskülönbség segítségével halljuk meg, hogy jobbról vagy balról jön (és hogy milyen fokban) - de csak hogy jobb vagy bal, 1000 Hz felett meg már nem lehet fáziskülönbséget érzékelni, ezért ott már a 2 fül közötti időkésés (illetve a fej elnyelése) alapján érzékeljük.

    Úgyhogy ez, meg az 5.1 -es fülesek szerintem csak lehúzás, szvsz több értelme van egy jobb sztereo fülhallgatót venni. 5.1 filmekhez meg játékokhoz jó, és sokkal jobb hangfallal.