• Balumann
    #24
    Én azt próbálom bizonygatni, hogy a fülünkel nem vagyunk képesek a hangforrás magasságát, és az elől ill. hátulról érkező hangokat megkülönböztetni a fejünk mozgatása, vagy valamilyen tudatos elhelyezés (másik érzékünk segítsége) nélkül. Ha a fejedhez közel rakod a hangforrást (de úgy, hogy fejedhez illeszted, nem tudod a fejed ahhoz képest mozganti) nem tudod érzékelni, hogy hátul vagy előtted szólalt-e meg. Teljesen mind1, hogy a hangjátékkal végzed a kísérletet, vagy valami mással, aminek tér-hatása van.
    Ha nem így lenne, akkor ez a hangjáték se lenne jó, mert fülesről nem hátulról érkezik be a hang, hanem oldalról (de a hang mindig csak oldalról érkezik be a membránhoz!
    Ha befogod az egyik füledet, akkor nem vagy képes semilyen irányt érzékelni, csak annyit hogy a füled felől szól, vagy nem. Ha igaz lenne az amit te mondasz, akkor tudnánk érzékelni 1 füllel, hogy előbbről szól vagy hátrábbról. De nem tudjuk, mert a fejmozgás következtében levő késés különbség miatt lehet csak.

    Ezért mondtam, hogy fülhallgatóval nagyon jól le lehet tesztelni, egyszer úgy helyezed a hangszóró részét, hogy előlről mennyen be a füledbe a hang, utána hátulról. Fontos, hogy amíg oda helyezed ne szóljon. Hallgasd csukott szemmel, és ha úgy szól, hogy hátra lokalizálod a teret ahol a hangjáték történik, akkor nem játszik szerepet a fülkagyló a pontos iránymeghatározásban.
    És ezt csak azért nehéz elhinni, mert hangfallal nem lehet összetéveszteni az irányokat, főleg ha figyelünk rá, mert akkor automatikusan meggatjuk egy nagyon kicsit a fejünket. Még csak le sem lehet úgy fogni a fejünket, hogy ne tudjuk annyira se megmozdítani, kizárólag a fejhez rögzítéssel lehet ezt bizonyítani. Ezért lehetnek tévesek az ezzel foglalkozó kutatások is. És fontos tudni azt, hogy ezekkel sajnos nem foglalkoznak olyan régóta, ahogy pl. akusztikával sem, nem eléggé fejledtek ezek a hang* -al foglalkozó tudományok.