Mégis itt vagyok, úgyhogy keresek én is mindjárt dolgokat. Az a baj, hogy ez a téma eléggé összetett dolog, hogy hova vagy honnan hallunk valamit azt az agyunk dönti el. Pl. hangtecnhika tanárunk mesélt olyan kísérletet is, hogy adva volt egy rendes sztereo hangszóró, és szembe felraktak egy hangfalat, ami be volt kapcsolva de nem szólt, és teszt alapján meg kellett mondani, hogy a 2 hangszóró szólt-e, vagy a fenti. És sokszor bejelölték, közben nem is volt jel vezetve rá :-)
Ha teljesen ugyan azt mondanák, akkor lehetne azt mondani, hogy ennyi egységes kutatás meg kísérlet van, és egyértelműen úgy van.
"Különös tekintettel arra, hogy egy 5.1-es fülhallgató sem képes arra, hogy a hangot fizikailag a füled, fülkagylód mögül küldje a füledbe."
Épp ez az, és ha meghallgatod ezt a hangjátékot, akkor hátulról hallod, pedig nem a füled mögül szól.
Meg gondolj bele, a fülkagylót le tudják utánozni, és akkor elvileg tényleg hallhatnánk teljesen térben előre, hátra és mindenfele. A fej árnyékolása csak 1000 Hz felett segít a lokalizációban.
A borbélyos felvétel műfejes technikával készülhetett, szerintem 2 kondenzátor mikrofont helyeztek felfele irányítva (vagy gömbmikrofon), és akkor úgy játszották el. A célja valószínűleg az amit mondtam, hogy ha nem tudjuk mozgatni a fejünket, és nem látjuk hogy előlről kéne szólnia, akkor hátulról halljuk.
Eszembe jutott még 1 ilyen kísérlet, én ki is próbáltam. Tedd jó hangosra a fülest, és tartsd úgy, hogy a füledbe előlről mennyen be a hang (tehát ha tudod fordítsd ki a hangszóró részét, de tartsd a fejedhez). Nálam bőven megvan a sztereohoz szükséges 60 fok mert teljesen ki tudom fordítani (universum 2-wege system fejhallgató), ugyan úgy hátrafele fogod hallani! Ha 2 hangszórót rögzítesz a fejedhez, még vszínűleg akkor is ha 30-40 fokban lesznek.
Sajnos a hangtechnika tanárommal csak hétfőn fogok tudni erről beszélni, akkor lesz óránk.