Alvarez999#17"Csak nekem tűnik úgy, hogy nem teljesen ugyan azt mondja mindegyik idézetet?"
Ha teljesen ugyanazt mondanák, akkor meg az lenne a baj, nem? A lényeg egyébként ugyanaz, csak pl. az egyik az azimuthot 360 fokban értelmezi, míg a másik csak az elülső 180 fokban és az elevationön keresztül értelmezi a hátsó irányt. Én inkább hiszek a téma kutatóinak, de ez téged nem köt, nyugodtan hihetsz egyetlen vsz. nem éppen jól kivitelezett kísérletnek. :)
Nincs 5.1-es fülhallgatóm, azt sem tudom, pontosan hogyan készült a borbélyos felvétel, nem nagyon részletezik. El tudom képzelni, hogy egy ilyen meghallgatás nem annyira az elméletet, mint inkább az 5.1-es fülhallgatót teszteli - függetlenül a felvétel céljától. Különös tekintettel arra, hogy egy 5.1-es fülhallgató sem képes arra, hogy a hangot fizikailag a füled, fülkagylód mögül küldje a füledbe. További szempont, hogy nem képes szimulálni a fej árnyékoló hatását, mert hát az is belejátszik a dologba.
Különbséget kell tenni a térhallás valós működése és az ezt effektezéssel megközelíteni igyekvő eszközök között.