• Balumann
    #16
    Csak nekem tűnik úgy, hogy nem teljesen ugyan azt mondja mindegyik idézetet? :D Szerintem ezek a korábbi elméletre támaszkodva próbálnak kísérletek alapján a fül működését és az irányhallást leírni, tévesen. Mindenesetre ha hazajöttem akkor megnézem részletesebben, és felvetem a témát a tanáromnál.

    Természetesen a tesztet nem szinuszos jellel végeztük, hanem valamilyen szöveggel ha jól emlékszem (de már nem vagyok benne biztos, lehet valamilyen hangszer hangjav olt), amit dinamikus mikrofonnal vettek fel, tehát nem tartalmazhatott visszhangokat. A hangerő sem lett természetesen közben változtatva, eleve úgy volt beállítva a hangerő. Ez egy főiskolai kísérlet volt, valakinek a szakdolgozatához :D

    Amúgy ha van 5.1 -es fülhallgatód, akkor le tudod tesztelni, hogy valaki véletlenszerűen előre meg hátra panorámázza a hangot, és neked meg kell mondanod hogy honnan szól. Vagy egyszerűen megnézed ezt a fodrászos izét úgy, hogy csak az "elsők" szólnak, és ha úgy hallod hogy mögötted van, akkor én tudom jól a dolgokat :)