• lapaleves
    #29
    nem tudom szándékos-e, de nem pont ugyanazokat a gondololatokat vetettük papírra.

    a szuper ellenálló növények megintcsak high-tech kütyük, ráadásul elég beláthatatlan következményekkel. lásd a génmanipulált növényeket nem tudják kordában tartani, kereszteződnek a mellettük növő normál génállományúakkal etc.

    a "chernobyl - life in the dead zone" filmben volt meglepő, hogy nem nagyon lett tele az erdő mutánsokkal, mert a kicsit életképtelenebb jellemzők miatt egyszerűen idő előtt elpusztultak. beevezetik a sok király GM gabonát aztán kiderül van bennük valami időzített bomba, hogy x kártevőre érzékeny és éhen hal a nyugati világ, mikor az x kártevő 20 év múlva elszabadul. mint a világok háborújában ugye, a GM nem kapott százezer évet a kiválasztódásra.

    szóval a géntech szuper, csak miven ha benne felejtenek egy villáskulcsot a kromoszómában, nem ellenőrzik a génszekvenciáját etc.

    arra gondoltam inkább, hogy a leendő mars kolónia egy kicsiny falu, ahol embereknek kell túlélni. például hiányolom a jelenlegi koncepciókból a helyi talaj felhasználását struktúrák ("barlang" vagy "vályogház") építésére. és igen, tudom, hogy nem nagyon van levegő, de fizikai védelem csak kell...

    persze én nagyon elkanyarodtam a témától, csak próbáltam máshonnan közelíteni. arra próbálok utalni, hogy földi viszonyok között is csak pár elszigetelt, technikától elzárt közösség képes fenntartható módon élni. nem biztos, hogy a mars a legfontosabb dolgunk, míg a sok high-tech ellenére még rettentő messze (tán egyre messzebb) vagyunk a fenntarthatóságtól. szerintem ezen kéne dolgozni inkább.

    bocs a sok off miatt.