• DcsabaS
    #218
    "A megfigyelhetősége az evolúciónak, bocs, de nem igaz, mint az sem, hogy láttam, vagy tapasztaltam, amikor az Isten hat nap alatt megteremtette a materiált."
    Most szíven ütöttél! Mert ha valaki a tudomány dolgába ártja magát, azt mintegy megdönteni óhajtja, akkor elvárható, hogy LEGALÁBB olyan alapos legyen, mint a tudomány maga! Ennek megfelelően, ha az evolúciót veszi a szájára, akkor először is világosan kell látnia, hogy az evolúció mint olyan nem szűkül le pusztán a Földön (állítólag :-) ) lezajlott biológiai evolúcióra (törzsfejlődésre, genezisre), mert hiszen az evolúció általános értelemben evolúciós mechanizmussal lezajló folyamatot jelent, és ennek egészen különböző szintjei lehetségesek (pl. nyelvi, kulturális, vagy a másik végleten kémiai és fizikai szintek). Ezek között jócskán akadnak olyanok is, amelyek az ORRUNK ELŐTT, JÓL LÁTHATÓAN, KIVÁLÓAN MEGFIGYELHETŐEN ZAJLANAK LE, így tehát szó sincs arról, hogy "az evolúció" éppoly megfigyelhetetlen lenne, mint az, hogy Isten 6 nap alatt teremtette meg a materiált.

    Egy programozásban jártas ember kiváltépp abban a helyzetben van, hogy saját maga is bármikor kísérletezhet az evolúcióval, hiszen csak írnia kell egy evolúciós mechanizmust (algoritmust) kihasználó programot, majd pedig működtetnie. (Ezt nagyon sokan meg is teszik manapság, és mindenféle tanulságos dolgok születnek belőle, tudományos szinten is.)

    Ezek után többé-kevésbé nyilvánvalónak kell lennie, hogy az evolúció mint olyan:
    1. Egy ideje már létezik, különféle szinteken lehetséges, szándékosan is elősegíthető, és
    2. ha már valahol beindult, akkor eléggé önműködő,
    3. hajlamos a terjeszkedésre.

    Na most persze a Te kérdésed (felteszem) nem is ez, hanem hogy létezett-e, lefolyt-e az, amit én "biológiai evolúciónak", avagy "törzsfejlődésnek", illetve "genezisnek" neveztem, és hogy igaz-e, hogy erre van valami BIZONYÍTÉK. Mondjuk olyan, hogy pont az orrunk előtt születik meg egy új faj.

    Erre a következő választ adhatom: lassan, nagy időtartamokat átfogó biológiai evolúciós folyamatokat kompletten így bizonyítani nehéz, mert amíg nem telik el elég idő, addig az új faj képviselői nem is új fajnak tűnnek, hanem csak valami korcs egyedeknek, ha meg sikeresnek bizonyul a "korcs" és nagyon elszaporodik, akkor persze lesznek majd belőle fosszíliák, csakhogy nem abból az időből amikor megszületett, hiszen akkor még csak nagyon kevés egyed volt belőle!

    Ezért a bizonyítás, amivel többnyire meg kell elégednünk olyan, mint a matematikában a teljes indukció:
    1. Ha egy tulajdonság öröklődik és
    2. van olyan elem, amelyre igaz, akkor
    3. a rákövetkező elemekre is mind igaz lesz.

    Az evolúciós mechanizmus működését tudjuk tesztelni a biológiai evolúció szintjén is, bármelyik elemi lépésénél. Igaz, működik, teljesül. És bár nem tudjuk végigkövetni a teljes folyamatot (mert az időben túl hosszú), azt azért világosan látjuk, hogy az előbbi lépések összekapcsolódnak. Akkor miért tennénk fel az ellenkezőjét?


    "... csak arra felhívni a figyelmet, hogy a tudománynak nem hitbeli kérdésekkel kell foglalkoznia, hanem tényekkel, bizonyított levezethető megfigyelhető kimutatható stb... "
    Mint korábban írtam, nem a tudomány foglalkozik hitbeli kérdésekkel, hanem egyes hívők (kreacionisták, ID hívők) próbálnak meg belebeszélni abba, hogy a tudomány miből mire és hogyan következtessen. Holott ehhez nem értenek.