Topic kartofiloknak. :)
  • ZilogR
    #68
    Talán valaki tud ebben segíteni:

    Sok esetben előfordult már, hogy egy kilátón állva el kellett dönteni, adott irányba nézve mit (pl.: milyen hegycsúcsot) látunk, vagy adott hegycsúcsot milyen irányban kell keresni. (Pl.: Dobogókőről merre keressük a Tátrát?).

    Létezik olyan szoftver, ami a környező ~200km-es sugarú körön belül szögtartó térképet készít nekem jelölve a hegycsúcsokat vagy ha ezt nem is, de szögtartó nyomtatást tud nekem csinálni? (A "szögtartót" úgy értem, hogy a terepen az irányszöget tudom lemérni és a tájolóval rábökni, h "arra kell nézni, ott lesz", azaz ebben az esetben lényegtelen, ha nem lehet távolságokat mérni a térképről, csak az irányok legyenek pontosak.)

    Egy tájolóval kb. 1 fok pontossággal lehet irányt kimérni (mint megszállott jó ideje van egy megbízható Silva Eclipse-m, bár buborékos szegény :((( ) és egy távcső látómező kb 5-7 fok, azaz ha tájolóval "becéloztam" az irányt és a távcsövet arra fordítom, biztosan a látómezőben lesz a keresett csúcs, akár tévedhetek is a tájolóval kicsit. A kérdés ehhez: "hagyományos" kereskedelemben kapható térképekről lemérve irányokat, mivel van egy nagyobb hibahatárom, azaz nem kell olyan pontosan mérnem terepen, használhatom-e a térképről levett irányt, nem követek-e el túl nagy hibát?

    Előre is köszi a válaszokat!