• [NST]Cifu
    Alvarez999:

Ami pedig a Holdra tervezett járműveket és fix vagy mobil állomásokat illeti, szerintem 30 éven belül ezekből sem lesz semmi.

Ez leginkább a politikai szándéktól függ, per pillanat elég komolyan ráfeküdtek a megvalósítás kérdésére, persze lépcsőzetesen, hordozóeszköz és űrhajó/leszállóegység -> Rövid távú Holdmissziók -> Hosszú távú Holdmissziók / Holdbázis. Az első kettőn már dolgoznak, a harmadik per pillanat inkább a célok és alapvető megoldási lehetőségek elemzésénél tart.

MrZool:

viszont holdbéli nehézgép terveket nem nagyon látok.:) Dunát lehetne rekeszteni a különféle leszállóegység, lakómodul, rover, stb tervekkel, de ásó-szállító-mozgató járművekről nem találtam infókat a látványterveken kívül.

Tényleg nincsenek Holdbéli munkagéptervek, legalábbis én sem találkoztam ilyesmivel. Hozzá kell tenni, még az sem tisztázott, hogy fog kinézni a Holdbázis, felszín feletti vagy felszín alatti lesz, napenergiával vagy nukleáris energiával látnák el, stb.

Toto66:

Egy apróságot kihagytál a képletből: a kémiai hajtóműveknél oxidálószer és üzemanyag kell. A thermo-nukleáris meghajtáshoz csak üzemanyag. Hiába nehezebb maga a hajtómű, azonos tolóerőt kevesebb üzemanyag felhasználásával ér el. Emiatt kerültek a képbe a thermo-nukleáris hajtóművek bolygóközi utazásnál. A fejlesztés terén pedig azért lettek elhanyagolva az utóbbi időben, mert az alkalmazási lehetőségeknél jelenleg több fantáziát látnak a különféle ion és plazma hajtómű elképzelésekben, ráadásul azok felhasználhatóak a közeljövő bolygóközi szondáiban is, míg egy thermo-nukleáris meghajtást aligha.

Itt vannak összegyűjtve az eddigi tervezett és fejlesztett nukleáris / hidrogén hajtóművek. Érdemes átnézni őket.