• DrRadon
    #104
    Igen, működhetne a dolog, de azt tudnod kell, hogy ha nincs komoly érdek, akkor az emberiség nem mozdul ki a bolygóközi térbe. Nincs értelme. Romantikusan hangzik egy emberlakta hold- vagy mars bázis, de vajmi kevés értelme van. Mire az űrtechnika eljutna odáig, hogy embereket juttassunk grammra kiszámolt felszereléssel 3-400 napos utazással, addigra az automatizált űreszközök fejlett mesterséges intelligenciával, viszonylag kis méretü nukleáris erőforrásukkal,bármilyen kutatást hatékonyabban elvégeznek mint egy akármennyire felkészített űrhajós.

    A különféle nyersanyagok amik az aszteroida övben nagy mennyiségben lehetnek, csábító célpont ugyan, de látni kell, hogy kitermelésük, földre juttatásuk nagyon költséges mulatság lenne. Ami talán megéri, az a Hold porában a nap tevékenysége miatt feldúsult He3-as izotóp, ami remek fúziós üzemanyag lehetne. ( asszem 10-szer több energia nyerhető ki a holdporban lévő helium hármassal mint a Föld összes szénhidrogén készletéből) De ezt is inkább automatizált eszközök nyernék ki a hold porból, mintsem esetlenül bukdácsoló asztronauták.

    Gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy emberre a belátható időn belül nincs szükség a bolygóközi térben. Inkább nyűg, mint hasznot hozó eredmény.

    Amit a környezetszennyezésről írtál, nos a hidrogén-oxigén páros reakciója nem környezet szennyező, persze csak akkor, ha a hidrogén előállítása mondjuk megújuló energiaforrásból vagy atomenergiából származó villamos energiával történik vízből. Ha beválnak a ScramJet hajtóművek, akkor a világűrbe juttatott hasznos teher költségei a töredékére zuhannak, s akkor talán elkezdődik a valódi űrkutatás.