-
remark #868 Én tudom, hogy nekem banki számvitel kell, és az is kezdett rémleni, hogy amit Bucser adott, az nem az. Köszönöm, hogy megerősítettél ebben. Tehát arra a kérdésre, hogy mit könyvel a bank, Bucser felajánlott egy anyagot, ami másról szól.
Arról hogy a bank mit könyvel, a pdf anyagban a 6. pontban - Accounting of the credits to customers - találtam leírást. Az általános leírásnál nincs könyvelési példa, csak az "overdraft" (~folyószámlahitel) leírásánál:
2511 - Current Accounts = 111 - Current account at BNR
Tehát azt az összeget amivel a folyószámla tulaj minuszba ment, a bank lekönyvelte mint hitelkihelyezést.
Amennyire én látom, az ajánlott videók közül a Banking 7: Giving out loans without giving out gold foglalkozik a kérdéssel. Itt a negyedik perctől mutatja be, hogy mi történik akkor mikor a bank hitelt helyez ki. A videó "ismeretterjesztő" jellegű, de azért a banki mérleg két oldala itt is látható. Ugyanúgy bal oldalra helyezi a hitelt: He (a bank egyik ügyfele) needs 300 gold pieces. (...) So I (azaz a bank) have an asset... 300 gold pieces... loan to entrepreneur C." Ez ugye az eddig bemutatott könyvelési tételek közül (lásd mostani és előző hsz-t) a bal oldalnak felel meg. A jobb oldal pedig így néz ki: I can just create a checking account for entrepreneur C.
Egy másik fontos tétel, amit Bucser nem fogadott el, az az volt, hogy a bank több pénzt is kiadhat mint amennyi tartaléka van. Ennek menetét szintén ismeretterjesztő formában a következő videó mutatja be: Banking 9: More on Reserve Ratios
4:11-töl látható, ahogy 300 GP tartalék mellett a bank kiad az ügyfélnek 900 hitelt. Tehát nem úgy számol a bank, hogy a maximum kiadható hitel az 300-10%=270, hanem úgy, hogy 300 tartalék és 10%-os tartalékráta mellett a maximum liability az 3000 lehet, tehát ha jelenleg 100 a liability, akkor maximum 2900-nyi hitelt adhat ki. (Ha ezt megtennék, akkor 100+2900 állna szemben a 300 aranytartalékával, azaz teljesülne a 10%-os tartalékkövetelmény.) Na most a 270 és a 2900 az még csak nem is egy nagyságrend.